Mihai Stepan Cazazian

DECLARAȚIE POLITICĂ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            15 iulie 2020

În ziua de 12 iulie 2020, Azerbaidjanul a încălcat regimul încetării focului, provocând o escaladare militară la granița armeano-azeră în direcția județului Tavuș din Republica Armenia. Prin această operațiune, Azerbaidjanul a săvârșit o agresiune nu împotriva regiunii Nagorno-Karabagh (Arțakh), ci la granița interstatală armeano-azeră, prin atacarea forțelor armate ale Armeniei, mult în spatele liniei de contact. Nelimitându-se la aceasta, în zilele de 13 și 14 iulie, forțele azere au tras asupra localităților armenești aflate departe de linia de contact, inclusiv asupra orașului Bert și a satelor vecine. Intensitatea utilizării artileriei și dronelor de atac, precum și efectivul infanteriei implicate în lupte sunt fără precedent.

Aceste acțiuni provocatoare ale Azerbaidjanului contravin flagrant apelului secretarului general al ONU pentru declararea unui armistițiu global în condițiile pandemiei de coronavirus și exprimă atitudinea belicoasă și neconstructivă a Azerbaidjanului.

În contradicție cu îndemnurile la moderație ale comunității internaționale, Turcia a manifestat încă o dată o atitudine extrem de agresivă și părtinitoare. La doar câteva ore după incident, în comunicatul publicat de Ministerul de Externe, Turcia și-a exprimat sprijinul necondiționat față de Azerbaidjan și a lansat acuze nefondate la adresa Armeniei. Această situație vine să confirme faptul că Turcia nu poate avea niciun rol în eforturile internaționale pentru soluționarea pașnică a conflictului din zonă, în primul rând în cadrul tratativelor asumate de OSCE.

Noi, semnatarii acestei declarații, condamnăm cu fermitate încălcarea regimului încetării focului de către Azerbaidjan și agresiunea împotriva teritoriului Republicii Armenia, precum și atacarea localităților și populației civile armenești.

Președinte al Grupului parlamentar de prietenie

cu Republica Armenia,

deputat VARUJAN VOSGANIAN

Reprezentant al Uniunii Armenilor din România

în Camera Deputaților,

deputat VARUJAN PAMBUCCIAN