Mihai Stepan Cazazian

Declarație politică privind evenimentele din Kesab (Siria) citită de senatorul Varujan Vosganian în plenul Senatului (1.04.2014)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

image-2013-10-7-15750488-41-varujan-vosganian

Comunitatea armeană din România condamnă ferm atacurile asupra orașului armenesc Kesab din Siria și asupra satelor învecinate lansate de către extremiștii islamiști veniți de dincolo de granița  turcă, precum și cotropirea acestor așezări,actiuni în urma cărora peste 700 de familii armene au fost forțate sa se exileze, bunurile minorității armene au fost prădate, distruse și incendiate, iar locașurile de cult profanate.

Se impune sa amintim comunității internaționale faptul că, incepand cu secolul XX, armenii din Kesab sînt supuși pentru a treia oară masacrului și exilului. Înaprilie1909, în urma incursiunilor în Kesab a formațiunilor armate turcești, urmate de incendierea orașului, armeni și-au găsit refugiu in Latakia. În timpul Genocidului Armean din 1915, cea mai mare parte a armenilor din Kesab a fost împinsă în marșul morții spre deșerturile din Deir-es-Zor. Astăzi, în preajma împlinirii a 100 de ani de la Genocidul Armean, în urma celei de a treia strămutări forțate, armenii din Kesab, lipsiți de avutul lor și cu o soartă incertă, și-au găsit din nou refugiu la Latakia.

Facem apel la comunitatea internațională, la Organizația Națiunilor Unite, la structurile din intreaga lume specializate pe protecția drepturilor omului și chestiunile minorităților, precum si la Consiliul Europei, la Uniunea Europeană, la toate statele democratic ale lumii, in special la guvernul României,să condamne cu toată fermitatea violențele grupărilor extremiste împotriva minorității armene din Siria, să solicite anchetarea împrejurărilor participări unor terțe țări la aceste acțiuni și să ia măsuri concrete pentru garantarea securității armenilor din Kesab și revenirii acestora în siguranță la casele lor.

http://www.senat.ro/PDFIntrebari/929%20varujan%20vosganian.pdf