Mihai Stepan Cazazian

Declarație de presă a ministrului de externe Ararat Mirzoyan în urma întâlnirii cu ministrul de externe al Turciei Mevlut Cavusoglu

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

15 februarie 2023

Pe 15 februarie, ministrul de externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan, a avut o întâlnire cu ministrul de externe al Turciei Mevlut Cavusoglu la Ankara, urmată de declarația de presă a miniștrilor de externe ai Armeniei și Turciei. În declarațiile sale, ministrul de externe Mirzoyan a menționat în special:

„Stimate domnule Cavusoglu,

Dragi participanți,

În primul rând, în numele Republicii Armenia, îmi exprim din nou condoleanțe familiilor miilor de victime ale cutremurului devastator, poporului și guvernului din Turcia și doresc însănătoșire rapidă tuturor răniților.

Una dintre cele mai amare pagini din istoria poporului meu a fost cutremurul devastator de la Spitak din 1988, iar astăzi ne putem raporta la durerea care a lovit mii de familii din Turcia.

Dezastrele naturale similare și amploarea lor se extind dincolo de granițele statelor, devenind tragedii universale. Și lumea ar trebui să lucreze împreună ca un front unit pentru a le depăși. Consider că comunitatea internațională nu ar trebui să rămână niciodată indiferentă în cazul oricărei crize umanitare care apar în orice colț al planetei. Și în conformitate cu acest principiu, Guvernul Republicii Armenia a decis să trimită salvatori și ajutor umanitar în Turcia imediat după cutremurul devastator.

Îi mulțumesc domnului Cavusoglu pentru cuvintele de apreciere adresate salvatorilor noștri și, în general, pentru prezența și sprijinul armenesc.

Mă bucur că salvatorii noștri armeni, în cooperare cu colegii lor, au reușit să facă ceea ce este cel mai important în această situație: să salveze vieți omenești.

Consider că este simbolic faptul că sâmbătă granița armeano-turcă, care este închisă de treizeci de ani, a fost deschisă pentru camioanele armenești încărcate cu ajutor umanitar care se îndreptau spre Adiyaman. La fel s-a întâmplat aseară, iar câteva ore mai târziu, un alt lot de ajutor umanitar va ajunge la Adiyaman.

Dragi participanți,

Cu siguranță, întâlnirea noastră de astăzi este determinată de dezastrul care a curmat multe vieți, totuși, fiind în Turcia în acest moment dificil, aș dori să reiterez încă o dată disponibilitatea și voința Republicii Armenia de a construi pacea în regiune și, în special, pentru a normaliza pe deplin relațiile cu Turcia, a stabili relații diplomatice și a deschide complet granița dintre Armenia și Turcia.

Aș dori să informez, așa cum a remarcat ministrul Cavusoglu cu puțin timp în urmă, că astăzi am discutat câteva detalii despre acest proces și avem un acord pentru a repara în comun podul Ani, precum și pentru a ne îngriji de infrastructura relevantă înaintea deschiderii complete a frontierei”.

https://www.mfa.am/en/press-conference/2023/02/15/fms_armenia_t%C3%BCrkiye/11865

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *