DECLARAȚIE COMUNĂ A PREȘEDINȚILOR GRUPULUI DE PRIETENIE ARMENIA-ROMÂNIA DIN ADUNAREA NAȚIONALĂ A REPUBLICII ARMENIA ȘI A GRUPULUI PARLAMENTAR DE PRIETENIE CU ARMENIA DIN PARLAMENTUL ROMÂNIEI CU OCAZIA ANIVERSĂRII A 30 DE ANI DE LA STABILIREA RELAȚIILOR DIPLOMATICE ÎNTRE CELE DOUĂ ȚĂRI

Pe 17 decembrie 2021 marcăm cea de-a 30-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Republica Armenia și România.
Prietenia armeano-română are rădăcini adânci în istorie, și nu este o întâmplare faptul că România a fost unul dintre primele state care au recunoscut independența Armeniei și a stabilit relații diplomatice cu aceasta la 17 decembrie 2021. În plus, cooperarea la nivel parlamentar între țările noastre a început chiar mai devreme, atunci când observatori ai parlamentului României au fost prezenți la referendumul pentru independența Armeniei, la 21 septembrie 1991.
De la bun început, una din sferele importante ale cooperării noastre a fost domeniul parlamentar. De-a lungul celor trei decenii, grupurile de prietenie inter-parlamentară armeano-română și-au adâncit și extins cooperarea bilaterală, creând o prietenie solidă și o cooperare strânsă în numeroase domenii, precum cooperarea în organizațiile parlamentare internaționale, cultura, educația, știința, sportul și multe altele.
Parlamentul României a fost unul dintre primele parlamente ale țărilor membre ale Uniunii Europene care au început și au încheiat în scurt timp, în 2018, procesul ratificării Acordului de Parteneriat Cuprinzător și Consolidat dintre Uniunea Europeană și Armenia. Cooperarea în diverse platforme europene este unul dintre elementele de bază ale prieteniei parlamentare armeano-române.
Noi reafirmăm importanța comunicărilor periodice cu privire la Genocidul Armean, așa cum s-au desfășurat la 27 aprilie 2021, în sesiunea plenară a celor două camere ale Parlamentului României, și apreciem în mod deosebit declarațiile făcute de parlamentarii români cu privire la necesitatea recunoașterii și condamnării Genocidului Armean de către Parlamentul României.
Noi continuăm să susținem soluționarea pașnică a conflictului din Nagorno Karabagh în cadrul formatului co-președinției Grupului de la Minsk al OSCE și ne reafirmăm angajamentul de a urma rezoluțiile și pozițiile structurilor europene abilitate în această privință, precum și de a contribui la consolidarea ordinii internaționale cuprinzătoare și la cooperarea internațională bazată pe obiectivele și principiile Cartei ONU, promovând dezvoltarea durabilă și ocrotirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în spațiul extins european. Susținem dialogul constructiv și cuprinzător și vom continua să lucrăm pentru strângerea interacțiunilor parlamentare cu grupul de prietenie România-Armenia, ce produc beneficii la nivel atât bilateral, cât și internațional.
Ne reafirmăm, de ambele părți, disponibilitatea de a depune toate eforturile pentru a contribui la depășirea provocărilor globale actuale, precum schimbările climatice, pandemia de Covid-19, chestiunile legate de pacea și securitatea internațională, și dezvoltarea durabilă.
ANUȘ BEGLOIAN ANDREI DANIEL GHEORGHE