Mihai Stepan Cazazian

DECLARAȚIE COMUNĂ A COMUNITĂȚILOR ARMENE DIN ROMÂNIA ȘI BULGARIA ÎN LEGĂTURĂ CU EVENIMENTELE DIN KESAB

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

177397

În ziua de 29 martie 2014, în cadrul întîlnirii intercomunitare ce a avut loc la Ruse (Bulgaria), reprezentanții comunităților armene din România și Bulgaria și-au exprimat adînca îngrijorare în legătură cu atacurile din 21 martie a.c. ale grupărilor extremiste islamice asupra orașul armenesc Kesab din Siria și asupra localităților învecinate, în urma cărora populația armeană locală este supusă, pentru a cîta oară în decurs de un secol, unor noi persecuții, violențe și deportări. Evenimentele din Kesab le-au amintit participanților la reuniune de Genocidul Armean din 1915, mai ales din cauza faptului că atacatorii au pătruns în Siria venind dinspre Turcia, trecînd nestingheriți prin punctele de frontieră aflate sub control turc.

În legătură cu evenimentele din Kesab, reprezentanții comunităților armene din România și Bulgaria au adoptat următoarea declarație:

Comunitățile armene din România și Bulgaria condamnă ferm atacurile asupra orașului armenesc Kesab din Siria și asupra satelor învecinate lansate de către extremiștii islamiști veniți de dincolo de granița turcă, precum și cotropirea acestor așezări, actiuni în urma cărora peste 700 de familii armene au fost forțate sa se exileze, bunurile minorității armene au fost prădate, distruse și incendiate, iar locașurile de cult profanate.

Se impune sa amintim comunității internaționale faptul că în ultima sută de ani armenii din Kesab sînt supuși pentru a treia oară masacrului și exilului. În aprilie 1909, în urma incursiunilor în Kesab a formațiunilor armate turcești, urmate de incendierea orașului, armenii și-au găsit refugiu in Latakia. În timpul Genocidului Armean din 1915, cea mai mare parte a armenilor din Kesab a fost împinsă în marșul morții spre deșerturile de la Deir-es-Zor. Astăzi, în preajma împlinirii a 100 de ani de la Genocidul Armean, în urma celei de a treia strămutări forțate, armenii din Kesab, lipsiți de avutul lor și cu o soartă incertă, și-au găsit din nou refugiu la Latakia.

Facem apel la comunitatea internațională, la Organizația Națiunilor Unite, la structurile din intreaga lume specializate pe protecția drepturilor omului și chestiunile minorităților, precum si la Consiliul Europei, la Uniunea Europeană, la toate statele democratice ale lumii in special la guvernele României și Bulgariei, să condamne cu toată fermitatea violențele grupărilor extremiste împotriva minorității armene din Siria, să solicite anchetarea împrejurărilor participării unor terțe țări la aceste acțiuni și să ia măsuri concrete pentru garantarea securității armenilor din Kesab și revenirii acestora în siguranță la casele lor.

Ruse, Bulgaria

29 martie 2014

http://armenpress.am

One Response to DECLARAȚIE COMUNĂ A COMUNITĂȚILOR ARMENE DIN ROMÂNIA ȘI BULGARIA ÎN LEGĂTURĂ CU EVENIMENTELE DIN KESAB

  1. Pingback: RUSE : Întîlnire intercomunitar? a armenilor din Bulgaria ?i România | araratonline.com