Mihai Stepan Cazazian

DECLARAȚIA MINISTERULUI DE EXTERNE AL ARMENIEI CU PRIVIRE LA DECIZIA CURȚII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI ÎN CAZUL „MAKUCIAN ȘI MINASIAN VERSUS AZERBAIDJAN ȘI UNGARIA”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Astăzi, 26 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat decizia în cazul „Makucian și Minasian versus Azerbaidjan și Ungaria”, care se referă la eliberarea și glorificarea lui Ramil Safarov, cel care l-a ucis cu cruzime pe ofițerul armean Gurghen Margarian.

Ofițerul Ramil Safarov, care în 2004 participa din partea Azerbaidjanului la cursurile NATO desfășurate în cadrul programului „Parteneriat pentru Pace”, l-a ucis cu lovituri de topor în somn pe ofițerul armean Gurghen Margarian și l-a atacat pe ofițerul armean Haik Makucian. Ramil Safarov, care a fost condamnat de un tribunal maghiar la închisoare pe viață, a fost transferat în Azerbaidjan, unde trebuia să-și ispășească restul pedepsei, însă a fost eliberat și declarat erou. În legătură cu aceasta, verdictul reține în mod special următoarele:  „Instanța este deosebit de șocată de faptul că, pe lângă eliberarea imediată, la întoarcerea în Azerbaidjan lui Ramil Safarov i-au fost acordate și alte privilegii, precum salariul retroactiv pe perioada petrecută în închisoare, un apartament la Baku și avansarea în grad militar acordată într-o ceremonie publică”.

Instanța a menționat că Azerbaidjanul a încălcat obligațiile prevăzute în articolele 2 (dreptul la viață) și 14 (nediscriminare) ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Este de reținut faptul că verdictul a arătat că încălcările articolelor sunt întrepătrunse, ceea ce atestă că impunitatea și glorificarea lui Ramil Safarov –  condamnat pentru o crimă gravă comisă pe fondul urii – de către cele mai înalte autorități ale Azerbaidjanului a avut loc pe fondul apartenenței naționale a victimelor.

Decizia CEDO este un verdict împotriva politicii armenofobe a Azerbaidjanului. Aceasta nu numai că recunoaște, dar și califică drept inacceptabilă încurajarea la nivel de stat de către Azerbaidjan a crimelor cu substrat de ură împotriva armenilor.

Decizia stabilește o obligație juridică pentru Azerbaidjan, și anume să întreprindă măsuri prin care s-ar opri aceste încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului și s-ar îndrepta consecințele lor.

Republica Armenia privește această decizie a CEDO ca pe o cerere adresată autorităților din Azerbaidjan de a restabili dreptatea în cazul uciderii abominabile a lui Gurghen Margarian și de a înceta politica rasistă față de armeni. Republica Armenia va fi consecventă în această privință pe lângă forurile internaționale abilitate.

Eliberarea și glorificarea ucigașului condamnat Ramil Safarov prin decret al președintelui Azerbaidjanului este un afront la adresa normelor de civilizație și demnității umane. Astăzi, când aceste acțiuni au primit un calificativ juridic, suntem mai mult ca hotărâți să prevenim crimele pe fondul urii și să apărăm siguranța armenilor din regiune.

Vom continua să acționăm în mod consecvent pentru o regiune pașnică și sigură, ferită de ură.

One Response to DECLARAȚIA MINISTERULUI DE EXTERNE AL ARMENIEI CU PRIVIRE LA DECIZIA CURȚII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI ÎN CAZUL „MAKUCIAN ȘI MINASIAN VERSUS AZERBAIDJAN ȘI UNGARIA”

  1. Pingback: DECLARA?IA MINISTERULUI DE EXTERNE AL ARMENIEI CU PRIVIRE LA DECIZIA CUR?II EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI ÎN CAZUL „MAKUCIAN ?I MINASIAN VERSUS AZERBAIDJAN ?I UNGARIA” – MERIDIANUL 27