Mihai Stepan Cazazian

Declarația Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Armenia privind intrarea în vigoare a Acordului de parteneriat cuprinzător și consolidat între Armenia și Uniunea Europeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La 10 februarie 2021, Uniunea Europeană a notificat Republica Armenia cu privire la finalizarea procesului de ratificare de către UE și statele sale membre ale Acordului de parteneriat global și consolidat dintre Armenia și Uniunea Europeană. Acordul va intra pe deplin în vigoare la 1 martie 2021.

Acordul, care a fost semnat în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic, care a avut loc la Bruxelles, la 24 noiembrie 2017, duce relațiile bilaterale dintre Armenia și Uniunea Europeană la un nou nivel de parteneriat și reglementează dialogul în sferele politice și economice, precum și cooperarea sectorială și relațiile comerciale.

CEPA este un document incluziv, care creează o bază legală solidă pentru parteneriatul Armenia-UE, subliniind cooperarea în diferite sfere, de la justiție, securitate, economie, agricultură și infrastructuri, la mediu și climat, educație și știință, cultură, sănătate, etc.

Implementarea efectivă a acordului va aduce rezultate tangibile cetățenilor noștri prin promovarea democrației, stabilității politice, economice și sociale prin reforme ample, îmbunătățind astfel calitatea vieții cetățenilor noștri.

Trebuie subliniat faptul că CEPA abordează problema soluționării pașnice a conflictului din Nagorno-Karabakh, reafirmând angajamentul declarat al UE de a sprijini eforturile și abordările copreședinților grupului de la Minsk al OSCE privind soluționarea conflictului din Nagorno-Karabakh, în special pe baza drepturilor egale și a autodeterminării popoarelor.

Guvernul Armeniei și-a reafirmat în mod constant angajamentul față de punerea în aplicare efectivă a Acordului de parteneriat cuprinzător și consolidat Armenia-UE, care este pe deplin în conformitate cu agenda generală de reformă a Armeniei.