Redactor

DECLARAȚIA MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE AL REPUBLICII ARMENIA CU PRIVIRE LA IMPLICAREA FORȚELOR ARMATE ALE TURCIEI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

30 septembrie 2020

În dimineața zilei de 29 septembrie, una dintre aeronavele multifuncționale de luptă F-16, aparținând Forțelor Aeriene ale Turciei, dislocate pe aeroportul „Ganja” din Azerbaidjan, a doborât o aeronavă de atac SU-25 a Forțelor Armate Armene, care îndeplinea în spațiul aerian armean sarcini de luptă pentru respingerea atacurilor Azerbaidjanului asupra obiectelor militare și civile. Maiorul Valeri Danelin, pilot al Forțelor Armate ale Republicii Armenia, și-a pierdut viața.

Aceasta nu este prima provocare venită din partea Forțelor Aeriene ale Turciei. Odată cu apariția Forțelor Aeriene ale Turciei în Azerbaidjan, acestea au efectuat zboruri provocatoare de-a lungul liniei de contact dintre Artsakh și Azerbaidjan și, în timpul agresiunii declanșate de Azerbaidjan, au oferit de fapt sprijin aerian unităților armate atacante ale armatei azere. Trebuie remarcat faptul că zborurile provocatoare turcești sunt efectuate și de-a lungul frontierei armeano-turce, în unele cazuri survolând și încălcând spațiul aerian al Armeniei. Pe 27 septembrie, pe aceeași secțiune a frontierei armeano-azere, o aeronava turceasă F-16 a încălcat frontiera aeriană a Armeniei și a lansat rachete în direcția regiunii Vardenis.

Forțele armate ale Turciei au apărut în Azerbaidjan în timpul exercițiilor militare turco-azere, desfășurate la scară largă din perioada 29 iulie – 13 august și deocamdată nu s-au retras de pe teritoriul Azerbaidjanului.

Acțiunile provocatoare ale forțelor armate ale Turciei sunt o amenințare gravă la adresa siguranței regionale și împiedică eforturile comunității internaționale pentru a pune capăt ostilităților.

Comunitatea internațională făcut un apel către forțele regionale să se abțină de la instigarea la conflict, iar Turcia trebuie să țină cont de aceste apeluri.

Condamnăm cu tărie acțiunile provocatoare ale Turciei și cerem retragerea imediată a forțelor armate turcești, inclusiv a celor aeriene, din zona de conflict.