Redactor

DECLARAȚIA MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE AL REPUBLICII ARMENIA ( update, 11 octombrie)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Declarația Ministerului de Externe al Republicii Armenia cu privire la declarația Ministerului de Externe al Turciei

11 octombrie 2020

Astăzi, Ministerul de Externe al Turciei a emis o declarație care conține o serie de acuzații nefondate împotriva Republicii Armenia. Este evident că Turcia, cu participarea căreia agresiunea militară a Azerbaidjanului împotriva Artsakh (Nagorno-Karabakh) a fost preplanificată și continuă, nu renunță la poziția de a destabiliza situația și de a submina acordurile încheiate. În afară de furnizarea către Azerbaidjan de luptători teroriști străini din Orientul Mijlociu, echipamente militare și experți, Turcia a sponsorizat, de asemenea, campania politică a Azerbaidjanului, menită să submineze prevederile acordului privind încetarea ostilităților la nivelul miniștrilor de externe ai Republicii Armenia, Republica Azerbaidjan și Federația Rusiei din 10 octombrie 2020, la inițiativa președintelui Federației Ruse Vladimir Putin.

Toate acestea indică aspirațiile Turciei de a transforma regiunea noastră împreună cu alte regiuni învecinate într-o platformă pentru ambițiile sale expansioniste. Condamnăm ferm politica provocatoare a Turciei în regiunea noastră și punem preț pe cooperarea tuturor forțelor interesate de stabilitate în această regiune.

DECLARATIA MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE AL REPUBLICII ARMENIA REFERITOARE LA DECLARAȚIA MINIȘTRILOR AFACERILOR EXTERNE ALE ȚĂRILE CARE CO-PREZIDEAZĂ GRUPUL DE LA MINSK AL OSCE

6 octombrie 2020

Armenia apreciază declarația miniștrilor afacerilor externe ale țările care co-prezidează Grupul de la Minsk al OSCE, în care este condamnată fără echivoc țintirea unui număr nemaiîntâlnit de mare din rândul populației civile și a infrastructurii din zona de conflict din Nogorno-Karabakh, aceasta fiind o amenințare la adresa stabilității regionale.

Armenia reiterează necesitatea încetarii imediate a ostilităților, cu referire la care, MAE al Republicii Armenia a emis deja o declarație pe 2 octombrie 2020.

Subliniem încă o dată că procesul de soluționare pașnică nu are nicio alternativă, iar orice încercare de a rezolva conflictul prin mijloace militare, va fi suprimată cu fermitate.

02.10.2020

La 1 octombrie, forțele armate azere au folosit artileria în direcția satului Shatvan din regiunea Gegharkunik a Republicii Armenia, iar dintr-o aeronavă fără pilot, a fost lansată o rachetă spre satul Mets Masrik, urmare a căreia a murit Gevorg Vardanyan, născut în 1967, iar alți doi civili au fost răniți, având răni cu grade diferite de gravitate.

Mai târziu, spațiul aerian al Armeniei a fost invadat de aeronavele fără pilot inamice, care  efectau zboruri de recunoaștere în apropierea capitalei Armeniei, Erevan. Toate aeronavele fără pilot au fost distruse de forțele de apărare anti-aeriană.

De remarcat este faptul la câteva ore de la declarația comună a liderilor țărilor ce co-prezidează  grupul de la Minsk al OSCE pentru încetarea imediată a ostilităților, Azerbaidjanul a ales să continue escaladarea.

Republica Armenia condamnă cu tărie aceste acțiuni ale Azerbaidjanului și le consideră un următor pas spre agravarea ulterioară a conflictului. Considerăm că această încercare de a submina securitatea regională, provocată și susținută în mod direct de Turcia, este un răspuns la eforturile și solicitările comunității internaționale, în special cele ale co-președinților grupului OSCE de la Minsk, de a instaura pacea.

Întreaga responsabilitate pentru continuarea escaladării conflictului o poartă conducerea politico-militară a Azerbaidjanului și Turciei.

update

3 octombrie 2020

In contempt of the persistent calls of the OSCE Minsk Group Co-Chair countries and the entire international community on the immediate cessation of hostilities, Azerbaijan and Turkey jointly continue large-scale hostilities with the aim of resolving the Nagorno-Karabakh conflict by military means.

To this end, Azerbaijan has put forward its entire military capacities, reinforced by Turkish military assistance, which includes also foreign terrorists fighters transferred from other conflict zones in the Middle East. The civilian settlements and civilian population on the entire territory of Artsakh are being subjected to systematic and massive  attacks, resulting in human casualties and destruction. 

These actions aim at depriving the people of Artsakh of their historical homeland by perpetrating  mass atrocities.  

The Republic of Armenia, as the guarantor of the security of the people of Artsakh, will take all the necessary means and steps to prevent those mass atrocities. 

The political-military leadership of Azerbaijan will pay a high price for committing such grave crimes against the Armenians of Artsakh, for importing terrorists to the region and for undermining the regional security.