Mihai Stepan Cazazian

Declarația Ministerului Afacerilor Externe al Armenia în legătură cu observațiile președintelui Turciei, privind Genocidul armean, pe care le-a făcut în Statele Unite

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Având în vedere progresele internaționale cu privire la recunoașterea Genocidului armean, președintele Turciei a făcut recent declarații controversate, care deformează  realitatea.

Aceste declarații conțin acuze care să justifice Genocidul insultând demnitatea victimelor. La 24 aprilie 2019, președintele turc a încercat deja să justifice Genocidul armean numindu-l „un act rezonabil” și calificând victimele Genocidului ca fiind „bande înarmate și susținători ai acestora”. Astăzi, președintele turc neagă victimele Genocidului armean din patria lor istorică numindu-i nomazi, uitând astfel istoria strămoșilor săi și a popoarelor autohtone din regiune.

Într-adevăr, recunoașterea și condamnarea Genocidului armean sunt esențiale pentru a servi adevărul și dreptatea istorică. Acest lucru este esențial nu doar pentru istorie și istorici, ci pentru întreaga umanitate, în special pentru potențialele victime ale crimelor bazate pe identitate. Acest lucru este esențial pentru toate persoanele  și popoarele care sunt acuzate că sunt teroriste, pur și simplu datorită fondului lor etnic și religios, apoi sunt supuse violenței și evacuărilor forțate, de Republica Turcă, în țări vecine. Acest lucru este esențial pentru a spori percepția asupra  genocidului și pentru a proteja universalitatea drepturilor omului.

Genocidul armean este o realitate pentru descendenții genocidului și ai comunității internaționale. Această realitate a servit și ca bază pentru elaborarea  Convenției din 1948 pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid și a mecanismelor ulterioare de prevenire a genocidului și a crimelor împotriva umanității.

Prin justificarea și negarea Genocidului armean, urmărirea unor politici agresive caracterizate prin utilizarea forței împotriva vecinilor săi, menținerea blocajului asupra Armeniei, de  mai bine de două decenii și acordarea de asistență politică și militară  Azerbaidjanului, în contextul conflictului din  Nagorno-Karabagh, Turcia continuă să reprezinte o amenințare pentru securitatea poporului armean, care a supraviețuit Genocidului.

Turcia ar trebui să-și reconsidere actuala politică ostilă împotriva Armeniei și a poporului armean, care ar putea deveni primul pas în depășirea consecințelor genocidului și în reducerea amenințărilor regionale.

16 noiembrie 2019

  •  
  •