Redactor

ARMENIA / Declarația MAE cu privire la inaugurarea „parcului” din Baku, dedicat războiului din Arțakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La 12 aprilie, cu participarea președintelui Azerbaidjanului, a fost inaugurat la Baku un „parc” [tematic] dedicat războiului din Arțakh, unde, sunt prezentate echipamente militare armene, manechine reprezentând soldați ai forțelor armate armene, obiecte personale ale soldaților din Armenia și Arțakh și sunt expuse căști luate de la soldații armeni uciși. Ceremonia de inaugurare a „parcului” și observațiile președintelui Azerbaidjanului demonstrează că acțiunea menționată mai sus are ca scop umilirea publică a memoriei victimelor de război, a persoanelor dispărute și a prizonierilor de război, prin încălcarea drepturilor și demnității familiilor lor.

În momentul în care consecințele războiului declanșat de Azerbaidjan împotriva Arțakhului nu au fost depășite complet, când mulți prizonieri de război armeni sunt deținuți în captivitate de azeri, organizarea de către Azerbaidjan a unei astfel de „expoziții” acoperită de elemente furate, consolidează în cele din urmă poziția sa ca centru global al intoleranței și xenofobie. Un astfel de comportament anti-uman al conducerii superioare azere este cât se poate de elocvent și mai tare decât orice declarație sau campanie de presă privind pacea, toleranța și multiculturalismul.

Pe de o parte, liderii azeri comentează posibilul revanșism din partea Armeniei și, pe de altă parte, cu o astfel de „expoziție”, încearcă să perpetueze revanșismul, inumanitatea și ura interetnică. Aceste măsuri demonstrează cât de departe este conducerea azeră de propriile declarații privind situația post-conflict, pacea regională și reconciliere.

mfa.am