Redactor

Declaraţia lui Ken Hachikian Preşedinte al Comitetului Naţional Armean din America

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armenii americani sînt furioşi şi dezamăgiţi de eşecul preşedintei Pelosi şi a conducerii democrate a Camerei în a-şi onora angajamentul de a permite unei majorităţi bipartizane să voteze trecerea rezoluţiei Genocidului Armean.

Preşedinta Pelosi avea în mod limpede majoritatea, autoritatea şi oportunitatea să treacă rezoluţia Genocidului Armean, dar a refuzat să permită un vot asupra acestei măsuri privind drepturile omului.

Preşedinta a ales să nu meargă înainte, în ciuda largii susţineri bipartizane faţă de această măsură ce ţine de drepturile omului, atît din partea actualei conduceri [democrate] a Camerei, cît şi a liderului viitoarei majorităţi [republicane], în ciuda opoziţiei relativ moderate a Casei Albe, precum şi în ciuda faptului că eficienţa Turciei în a se opune adoptării [rezoluţiei] a fost serios subminată de politicile controversate ale Ankarei faţă de Iran, Israel şi Sudan, ceea ce i-a iritat pe legiuitori.

Decizia sa de a nu merge înainte cu acest proiect de lege în timpul celor patru ani cît a fost preşedinte [al Camerei] reprezintă un eşec al conducerii Congresului în ceea ce priveşte drepturile omului şi, din nefericire, un recul al poziţiei Americii în lupta pentru oprirea ciclului genocidar.

Mergînd pe urma promisiunilor încălcate ale preşedintelui Obama de a recunoaşte Genocidul Armean, refuzul preşedintei Pelosi de a programa un vot asupra rezoluţiei Genocidului Armean constituie o lovitură serioasă dată încrederii alegătorilor armeano-americani.

Deşi foarte dezamăgiţi de refuzul preşedintei Camerei de a stabili un vot al rezoluţiei Genocidului Armean, am fost pe toată durata acestei sesiuni a Congresului puternic încurajaţi de scopul şi sprijinul profund de care se bucură rezoluţia Genocidului Armean nu numai din partea unei majorităţi bipartizane din Congres, ci şi din partea unei secţiuni în permanentă creştere a societăţii civile americane.

Sperăm ca pe viitor să întărim progresul nostru şi să continuăm eforturile comunităţii armene din America pentru obţinerea unei poziţii morale ferme a Statelor Unite în chestiunea Genocidului Armean, pentru sfîrşitul campaniei negaţioniste a Turciei şi pentru o soluţie adevărată şi justă a acestei crime, încă nepedepsite, împotriva naţiunii armene.

Ken Hachikian

Preşedinte al Comitetului Naţional Armean din America

(Armenian National Committee of America)

Washington, 23 dec. 2010