Mihai Stepan Cazazian

DECLARAȚIA GRUPULUI DE LA MINSK AL OSCE / Viena, 12 noiembrie 2014

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

osce2

 

Copreședinții Grupului de la Minsk al OSCE (ambasadorii Igor Popov al Federației Ruse, James Warlick al Statelor Unite și Pierre Andrieu al Franței) își exprimă serioasa preocupare cu privire la doborîrea unui elicopter în apropierea Liniei de Contact și recentele violențe. Regretăm pierderile de vieți și transmitem condoleanțe familiilor.

Copreședinții sînt profund îngrijorați de evenimentele provocate de acest grav incident, primul de acest fel de la încheierea acordului de încetare a focului. Facem un apel ferm la cele două părți să evite acțiuni care ar escalada tensiunea de-a lungul Liniei de Contact și a graniței dintre Armenia și Azerbaidjan. Regiunea nu mai poate face față încă unei runde de violență ca cea la care am asistat în vara aceasta. Evenimentele de astăzi ne amintesc de volatilitatea conflictului din Karabagh și de urgența intesificării eforturilor pentru găsirea unei soluții durabile. Sîntem hotărîți să asistăm părțile în orice mod posibil.

Le reamintim președinților Armeniei și Azerbaidjanului de responsabilitățile lor privind respectarea încetării focului și onorarea angajamentelor asumate la Soci, Newport și Paris în vederea găsirii unei soluții pașnice a conflictului. De asemenea, îi încurajăm să adopte acum măsuri de clădire a încrederii, care ar duce la creșterea transparenței de-a lungul Liniei de Contact și a graniței dintre Armenia și Azerbaidjan și ar reduce probabilitatea unor incidente ca cel de astăzi.