Mihai Stepan Cazazian

Declarația copreședinților Grupului de la Minsk al OSCE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

GENEVA 28 mai – Copreședinții Grupului de la Minsk al OSCE (Igor Popov din Federația Rusă, Stéphane Visconti din Franța și Andrew Schofer din Statele Unite ale Americii) au emis pe 28 mai următoarea declarație:

Copreședinții au avut consultări cu președintele Comitetului internațional al Crucii Roșii (CICR), Peter Maurer, și cu Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, la Geneva, în perioada 27-28 mai. Reprezentantul personal al președintelui în exercițiu al OSCE (PRCiO) Andrzej Kasprzyk a participat, de asemenea, la întâlniri. Copreședinții notează că șase soldați armeni ar fi fost reținuți pe 27 mai și solicită eliberarea tuturor prizonierilor de război și a altor deținuți, pe baza principiului „toți pentru toți”. Copreședinții subliniază necesitatea de a trata deținuții în conformitate cu dreptul internațional umanitar. Copreședinții solicită insistent părților să ridice imediat toate restricțiile privind accesul umanitar în Nagorno-Karabakh și le solicită să pună în aplicare pe deplin angajamentele asumate în contextul declarației de încetare a focului din Nagorno-Karabakh din 9 noiembrie.

Copreședinții notează, de asemenea, cu îngrijorare mai multe rapoarte recente de incidente la frontiera nemarcată dintre Armenia și Azerbaidjan. Utilizarea forței sau amenințările, pentru soluționarea litigiilor la frontieră nu sunt acceptabile. Solicităm ambelor părți să ia măsuri imediate, inclusiv mutarea trupelor, pentru a dezamorsa situația și a începe negocierile pentru a delimita și demarca frontiera în mod pașnic. Copreședinții sunt gata să faciliteze acest proces.

Ținând cont de termenii mandatului OSCE și de aspirațiile tuturor popoarelor din regiune pentru un viitor stabil, pașnic și prosper, copreședinții solicită din nou părților să reia dialogul sub auspiciile OSCE cât mai curând posibil.