Mihai Stepan Cazazian

Declarația comună a Uniunii Armenilor din România și a Eparhiei Armene din România cu privire la situația din Arțakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În dimineața zilei de 27 septembrie a.c., forțele armate ale Azerbaidjanului au lansat un atac masiv asupra întregii linii de demarcație a teritoriului dintre Arțakh și Azerbaidjan, un atac care prin amploarea, simultaneitatea și modul de coordonare indică o planificare atentă și țintirea deliberată a așezărilor pașnice, inclusiv a capitalei Stepanakert.

Această agresiune inițiată de Azerbaidjan, contrară procesului de negociere inițiat de copreședinții grupului de la Minsk al OSCE, constituie o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității în regiune. Uniunea Armenilor din România și Eparhia Armeană din România condamnă cu fermitate acțiunile autorităților azere, cere stoparea imediată a conflictului armat inițiat de Azerbaidjan și revenirea la masa negocierilor.

O și mai mare îngrijorare ne provoacă faptul că aceste acțiuni ale Azerbaidjanului sunt susținute în mod deschis de Turcia, care nu numai că asigură susținere diplomatică, politică, tehnico-militară și consiliază armata azeră, dar, potrivit mass media, a  facilitat transferul unui grup numeros de mercenari islamiști din Orientul Apropiat. Retorica agresivă a Turciei la adresa Armeniei și sprijinul militar deschis acordat Azerbaidjanului amintește în mod frapant de atmosfera care a precedat Genocidul Armean din 1915. Lumea civilizată are datoria să prevină repetarea uneia din cele mai negre pagini din istoria omenirii.

Uniunea Armenilor din România și Eparhia Armeană din România consideră că țara noastră, ca promotoare a principiilor fundamentale ale dreptului internațional, trebuie să facă demersuri pentru detensionarea situației și revenirea la bunele practici statuate în procesul de pace mediat de către copreședinții Grupului de la Minsk al OSCE. Ne exprimăm solidaritatea cu poporul armean din Arțakh atât de greu încercat în ultimele decenii, încrederea în curajul și dăruirea soldaților armeni care își apără patria cu prețul vieții, precum și profunda compasiune pentru victimele acestui conflict.

În calitatea noastră de Întâistătător al Eparhiei Armene din România, de Președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Armenia și de vicepreședinte al Uniunii Armenilor din România dorim să tragem un semnal de alarmă și să facem apel pentru încetarea imediată a acțiunilor întreprinse de Azerbaidjan împotriva Nagorno-Karabakhului.

PS Episcop Datev HAGOPIAN,

Întâistătătorul Eparhiei Armene din România,

Locțiitor al Eparhiei Armene din Bulgaria

Deputat Varujan VOSGANIAN,

Președinte al Uniunii Armenilor din România

Deputat Varujan PAMBUCCIAN,

Vicepreședinte al Uniunii Armenilor din România