Mihai Stepan Cazazian

DECES / Compozitorul polonez cu origini armenești, Krzysztof Penderecki s-a stins din viață la vârsta de 86 ani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Compozitorul şi dirijorul polonez Krzysztof Penderecki, recunoscut drept unul dintre cei mai mari compozitori contemporani, a murit duminică la vârsta de 86 de ani, în oraşul natal Caracovia, au anunţat mass-media poloneze, citate de AFP.

Krzysztof Eugeniusz Penderecki (n. 23 noiembrie 1933,  Dębica, Polonia – d. 29 martie 2020, Cracovia, Polonia) a fost un compozitor, dirijor și pedagog polonez de muzică clasică, reprezentant al „Școlii compozitorilor polonezi din generația anilor 1960”, unul din puținii creatori de muzică de avangardă care a reușit să câștige o largă popularitate. Muzica sa este calificată adesea ca „postserială” și „postclasică târzie”.

Între creațiile sale cele mai cunoscute se numără Trena pentru victimele de la HiroshimaRecviemul polonezPatimile după Luca, Anaklasis, 4 opere, 8 simfonii și alte piese pentru orchestra, o varietate de concerte instrumentale, coruri, în special pe texte religioase, precum și alte lucrări de cameră și instrumentale.

Născut la Dębica ca fiul mezin al avocatului Tadeusz Penderecki și al soției acestuia, Zofia născută Wittgenstein, Penderecki are în familia sa rădăcini polone ,germaneucrainene și armene. Unul din bunicii compozitorului din partea mamei, Robert Berger, a fost director de bancă și un pictor talentat, al cărui tată, Johann Berger, se mutase la Dębica de la Breslau la mijlocul secolului al XX-lea. O bunică din partea tatălui, Eugenia Szylkiewicz. era de origine armeană.

A studiat vioara cu Stanisław Tawroszewicz, iar teoria muzicii cu Franciszek Skołyszewski. În 1954 Penderecki a intrat la Academia de muzică din Cracovia, unde după încheierea studiilor sale de vioară, începând din anul al doilea s-a concentrat cu totul studiului compoziției. După absolvirea studiilor, el a devenit cadru didactic la Academie și și-a făcut debutul de compozitor la Festivalul de toamnă de la Varșovia în 1959.

A continuat să fie profesor la Academia de muzică din Cracovia, al cărui rector a fost la un moment dat.

El a vizitat Armenia în 2018 când i-a fost dedicat un festival, la 85 de ani de viață. Într-un interviu acordat presei de la Erevan el spunea : „Vin în Armenia cu soția mea cu multă plăcere. De fiecare dată când vizitez Armenia aud muzică uimitoare interpretată la un nivel înalt și, cel mai important, întâlnesc aici oameni minunați. Simt că sunt aici acasă. Îmi pare rău că nu vorbesc armenește ”.

Răspunzând la întrebarea despre compozițiile sale pe teme armenești, compozitorul a menționat că are rădăcini armenești. Bunica lui era din Isfahan. Al treilea psalm – o piesă pe care a scris-o acum câțiva ani, este dedicată celei de-a 100-a comemorări a Genocidului armean. În anul 2009 a primit Ordinul de Merit din partea Statului Armean.

informații preluate de pe wikipedia și news.am