Mihai Stepan Cazazian

DECES / A încetat din viață istoricul Zoe Petre

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Zoe Petre a murit vineri la spitalul Elias, unde era internată de mai multe zile în stare gravă. Istoric și publicist, Zoe Petre a fost decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti în perioada 1990-1996, iar între 1996 și 2000 a fost consilier al președintelui de atunci al României, Emil Constantinescu. 

Anunțul decesului său a fost făcut de Departamentul de Istorie antică, Arheologie, Istoria Artei al Universității din București. 

Pe 23 august, Zoe Petre împlinise 77 de ani. 

A fost apropiată de armeni, istoria și cauza lor, în anul 2014 participînd, pe data de 24 aprilie, la o dezbatere televizată despre Genocidul Armean.

În anul 2015, cadrul unei emisiuni la RFI, cu ocazia Centenarului Genocidului Armean istoricul Zoe Petre spunea, fiind întrebată de ce exclude Turcia atât de vehement să recunoască genocidul? : 

Dovezile istorice sunt copleșitoare. Sigur, nu e vorba în sensul pe care naziștii l-au insuflat termenului de genocid, adică a unui program deliberat la nivel național de eliminare a unui popor, pentru că asta e genocidul. Faptele au fost însă denunțate de ambasadorul american Morgenthau foarte repede după ce s-au întâmplat. Problema este că e foarte greu pentru un popor care are orgoliu imperial să-și asume trecutul în părțile lui negative. E de ținut o cumpănă cât se poate de corectă și orientată spre viitor între lucrurile negative pe care le putem găsi în istoria unor popoare, a aproape tuturor popoarelor din păcate și speranțele lor de a construi o societate mai dreaptă. Memoria nu poate fi sau nu ar trebui să fie instrumentalizată în felul acesta.

Comunitatea armeană  din România va păstra o  amintire veșnică acestei doamne a culturii românești.