Mihai Stepan Cazazian

De Vartananț și 8 Martie, armenii din Constanța au petrecut ca într-o mare familie

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Uniunea Armenilor din România (UAR), sucursala Constanța, a organizat sâmbătă, 9 martie, o întâlnire de suflet prilejuită de două momente speciale: unul din calendarul creștin, sărbătoarea sfinților Vartanieni sau Vartananț / Vardananț (Vartanank / Vardanank), marcată pe 7 martie, și unul din calendarul laic (Ziua Femeii) a cărui dată de celebrare este binecunoscută pe plan internațional.

Sfinții Vartanieni – Sfântul Vardan Mamikonyan și cei 1036 de martiri, care s-au jertfit, în primăvara anului 451, pe câmpia Avarayr, în războiul contra Persiei Sasanide – sunt prăznuiți de Biserica Armeană, an de an, în joia dinaintea Postului Paștelui. Acest moment de o însemnătate specială, dedicat memoriei armenilor din toate timpurile căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a neamului, este marcat întotdeauna de către membrii comunității armene de pretutindeni.

Deoarece, anul aceasta, sărbătoarea de Vartananț a căzut în apropierea zilei de 8 martie, dedicată femeilor, comunitatea armeană de la Marea Neagră a decis ca aceste două evenimente să fie marcate într-o singură zi nelucrătoare: sâmbătă, 9 martie.

„Deoarece am avut două zile consecutive de sărbătoare, am ales să le marcăm într-o zi mai facilă pentru toată lumea, sâmbăta, o zi nelucrătoare, iar oamenii au venit în număr mare și se relaxează. Ne bucurăm că an de an, în pofida vârstei înaintate ca medie, a comunității, păstrăm acest grup, care crește. Avem generația de copii care crește în preajma noastră și e bine să înțeleagă că suntem ca o familie și să ducă mai departe această poveste“, a spus președintele sucursalei Constanța a UAR, Liviu Merdinian.

Mirela STÂNGĂ

citește mai mult pe culturaconstanta.ro