Elena Chobanyan

De cinci ani în Armenia / Colegiul Internațional UWC Dilijan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 18 octombrie în oraşul Dilijan a avut loc aniversarea a cinci ani de la crearea Colegiului Internațional UWC (United World Colleges),care a beneficiat de  sprijinul a peste 500 de donatori, iar Fundația IDeA implementează numeroase proiecte de dezvoltare a turismului, culturii, educației şi găzduiește evenimente împreună cu  Forumul Aurora.

Sărbătorile Colegiului Internațional UWC Dilijan au constat într-o serie de activități antrenante în diverse locații din campus. Au fost organizate conferințe, mese rotunde, evenimente educaționale și culturale, precum şi concerte interesante, reunind întreaga comunitate și oaspeții Colegiului Internațional UWC Dilijan. Atrium-ul colegiului a fost transformat într-un târg comunitar pentru a împărtăși programele comunitare și a oferi produse locale. Oaspeții au avut ocazia să facă cunoștință cu studenții UWC Dilijan, să cunoască inițiativele și programele din Dilijan și alte comunități, să cumpere suveniruri și să se bucure de concertul aniversar spre seară.

În aceeași zi, Colegiul a găzduit Simpozionul 2019  cu tema „Umanitarism-cultură-educație”
organizat de  Parlamentului Cultural
European. Oaspeții Forumului Aurora au
participat şi  la concertul Asociației
Cyrill Demian dedicat sărbătoririi celor 475 de ani ai orașului Dilijan.

Alături de evenimentele aniversare ale orașului a avut loc o ceremonie de sfințire
a celor 16 pietre ce se vor afla la temelia  bisericii care urmează să fie construită în Dilijan.
Biserica este realizată în cadrul proiectului de dezvoltare Dilijan al Fundației Inițiative pentru Dezvoltarea
Armeniei (IDeA)
. Conform planului, noua biserică va fi amplasată pe malul
râului Aghstev, și face parte dintr-un 
proiect mai larg, de dezvoltare a infrastructurii orașului.

De mai bine de jumătate de secol, Dilijan nu are o biserică şi slujbele religioase au loc în complexul  Dilijanul Vechi (Hin Dilijan). Astfel construcția noii biserici va permite ca mai mult de 300 de persoane să participe la slujbe, în Dilijan.

Să reamintim, că astăzi colegiul internaţional UWC Dilijan are 229 de
studenți din peste 80 de țări, 31% dintre studenți beneficiază de burse
complete şi 55% dintre studenți au burse parțiale, sunt deja 388 de absolvenți
din 105 țări, şi 36 de profesori din 15 țări, iar 3 din Armenia.

Fondatorii, împreună cu un grup de oameni din toată lumea care cred în puterea educației, au finanțat construcția școlii, costurile ridicându-se la cca.  180 de milioane de dolari. Aceste investiții fac posibilă o abordare pe termen lung a proiectelor în domeniul educației, impactul fiind în plan social. Colegiul are peste 500 de donatori iar 26 milioane de dolari au fost contribuţii pentru burse.

Ca toate școlile, UWC Dilijan respectă un principiu potrivit căruia toată lumea merită o șansă. De aceea, elevii aici sunt acceptați în funcție de abilitățile lor și nu de situația financiară a părinților. De pe altă parte, diversitatea națională, culturală și religioasă din cadrul corpului de studenți se realizează printr-o selecției realizată  de comitetele naționale ale UWC situate în 155 de țări. Rămâne doar să le urăm tinerilor să pună suflet în studiul lor şi să contribuie la dezvoltarea Armeniei şi a întregii lumi.  

Elena CHOBANIAN