Mihai Stepan Cazazian

De ce nu are preot biserica armenească Surp Ghiragos din Diyarbakir ?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

church2

Slujbele în biserica armenească Surp Ghiragos din Diyarbakir nu se desfășoară periodic din cauza lipsei unui preot paroh. Ocazional, la marile sărbători, se apelează la Patriarhia Armeană din Constantinopol care trimite un cleric pentru a sluji în acest lăcaș de cult, considerat cel mai mare, de rit armean, din sud-estul Turciei. Problema principală este că numărul creștinilor armeni este mic. Grav deteriorată în timpul Genocidului din 1915 și al deportării creștinilor locali, biserica a stat fără acoperiș,  abandonată zeci de ani, o dovadă vie a golului lăsat de uciderea enoriașilor ei.

diyarbakir2Timp de aproape un secol clopotele Bisericii Surp Ghiragos au tăcut. Dar biserica s-a bucurat de o restaurare  amplă, după ce Fundaţia Bisericii Armene Surp Ghiragos din Diyarbakır şi-a asumat proiectul de restaurare fiind susținuți de Patriarhia armeană de Constantinopol și municipalitatea orașului Diyarbakyr. S-au cheltuit cca 3 milioane $, pentru refacerea în totalitate a  acoperișului, reconstrucția celor șapte altare originale – o caracteristică unică pentru o biserică, ce are, de obicei, doar unul – și montarea unui clopot de fier în clopotniță.

Ergun Ayık, şeful fundaţiei, a declarat că Biserica Surp (Sf.) Ghiragos este parte a unui complex care cuprinde peste 3.200 de metri pătraţi şi include o capelă, o sală de şedinţe, o şcoală, o sală de mese şi birouri parohiale.

Pe 23 octombrie 2011, biserica a fost redeschisă iar anul trecut, de Paște, clopotul s-a  auzit, din nou după 98 de ani deși nu a avut loc un serviciu religios.

Paradoxal dar biserica este vizitată de sute de persoane. “Mulți dintre ei sunt armeni islamizați ca mine…” spune cu regret Gafur Turkay, membru în consiliul Fundației Surp Ghiragos.

 

Surp-Giragos-Armenian-Church-in-Diyarbakir-620x300

biserica inainte de restaurare

 

One Response to De ce nu are preot biserica armenească Surp Ghiragos din Diyarbakir ?

  1. Krikor February 1, 2014 at 6:45 pm

    Tatal meu ,care era din Dikranakert ( Diarbekir) imi povestea de acesta minunata biserica si de zidurile cetatii lui Dikran Metz.
    Barbaria Genocidului nu a a distrus numai milioane de vetii omenesti ci si valori culturale si spiritual.