Elena Chobanyan

Davutoglu nu a fost copleşit de gestul lui Nalbandian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 1475803_10152985871117925_943007342_n

La 12 decembrie în faţa hotelului Armenia Mariott a avut loc întâlnirea între Miniştrii de externe turc, Ahmet Davutoglu, şi armean, Edvard Nalbandian. Întîlnirea a fost acompaniată de participanții protestului, care strigau ″Ruşine, ruşine!″ către Davutoglu. Ministrul turc a intrat la hotel pe uşa din spate, sub supravegherea strictă a personalului de securitate.

Atîta timp cât guvernul turc nu recunoaște genocidul Armean, întotdeauna trebuieintre în Armenia pe ușa din spate...”, – a spus unul din participanţi.

După întînire, care a durat aproape o oră și jumătate, ministrul de externe al Armeniei, E. Nalbandian, a ieşit singur din hotel, fără să răspundă la întrebările jurnaliştilor armeni, iar Davutoglu a comunicat doar cu jurnaliştii turci. Ulterior, ministrul de externe armean a difuzat un comunicat oficial la ora 20:00, iar presa turcă a fost foarte promptă în a reflecta protestul împotriva vizitei lui Davutoglu, şi peste câteva minute televiziunile şi site-urile importante din Turcia au menţionat această vizită cu titlul Davutoglu la Erevan, duș rece.

Prodecanul Facultăţii de studii orientale, turcologul, Ruben Melkonian, consideră pozitiv acest protest spunînd că societatea armeană este solicitantă faţă de politica de negare a Turciei. Vizita lui Davitoglu nu va influenţa în nici un fel relaţiile armeano-turce. În cel mai bun caz poate fi privită în contextul  evoluțiilor din regiune. “Partea turcă va încerca să prezinte această vizită ca pe un semn de toleranţă și, ulterior, va menţiona în retorica sa, că doreşte să stabilească relații bune cu toți vecinii săi, și ca dovadă va aminti şi această vizită.” – a spus R. Melkonian.

Politologul armeano-american, Richard Ghiragosian, a adăugat, că ministerul de externe al Armeniei a menţionat cu sinceritate faptul că această întâlnire nu are nimic de a face cu diplomaţia bilaterală, pentru că ministrul de externe turc este unul din miniştrii ai OCEMN-ului.

Vizita a  fost primită pozitiv de către Statele Unite și unele țări europene, cu toate acestea nu există nici o speranță de progres. Partea armeană este sceptică în această privinţă şi nu doreşte să fie manipulată, deşi este dispusă să asculte orice ofertă rezonabilă din partea Turciei. Acest proces este o ocazie pierdută nu pentru Armenia, ci pentru Turcia, deoarece aceasta este percepută, în mare măsură, ca o ţară nesinceră și nedemnă de încredere.

Turcologul, Artak Şakarian, la rîndul său interpretînd fotografia întîlnirii oficiale a celor doi miniştrii de externe, a notat pe paginea sa de facebook, că Davutoglu încearcă să-l conducă pe Nalbandian spre o discuţie influenţabilă, iar Nalbandian se opune şi încearcă să păstreze distanţa. Din imagine ne putem da seama clar în ce fel de relaţii sunt aceştia doi şi cine este iniţiatorul. E. Nalbandian pare să facă ceva în favoarea lui Davutoglu, promiţîndu-i să se pozeze cu el, dar în acelaşi timp simte, că Davutoglu a luat promptitudinea de a controla situaţia, pentru că nu a fost copleşit de gestul lui Nalbandian şi şi-a tras mîna.