Arhiepiscopia Armeana

Darul comunității armene din Bulgaria către Casa Memorială a celebrului poet Peyo Yavorov. Sfințirea Hacikarului în orașul Cirpan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe data de 11 martie, ora 11.00, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România și Locțiitorul Eparhiei Armene din Bulgaria, delegatul Patriarhal pentru țările balcanice a săvărșit slujba sfințirii cu Sfântul Mir a Hacikarului armenesc, dedicat împlinirii a 145 de ani de la nașterea marelui poet Peyo Yavorov. La slujba  au fost prezenți Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în Bulgaria dl. Armen Yedigaryan, viceprimarul orașului Cirpan dl. Rumen Tunanov, directorul Casei Memoriale (Muzeului) Yavorov dl. Todor Ivanov, dl. Grigor Serenț, membru al Fundației „Yavorov” și alți membri ai Consiliului de Administrație, personalități marcante ale culturii, multe personalități publice și membri de frunte ai Partidului Dașnakțutiun, AGBU, ,,Homenetmen’’ și reprezentanți ai comunității armene din Bulgaria.

Hacikarul a fost amplasat în curtea Casei Memoriale (Muzeului) Peyo Yavorov din Cirpan ca un dar din partea comunității armene din Bulgaria, în memoria poetului și și este considerat unul dintre simbolurile prieteniei armeno-bulgare. De menționat, că școală primară nr. 131 din Erevan poartă, de asemenea, numele lui, iar acest Hacikar confirmă legătura de prietenie între două popoare.

Această inițiativă a devenit realitate datorită Primăriei orașului Cirpan, Casei Memoriale din Cirpan, Fundației „Yavorov” și reprezentantului activ dl. Grigor Serenț, a părintelui paroh Hrach Muradyan al Bisericii Armene „Surb Gevorg” din Plovdiv, a sculptorului dl. Artak Hambardzumyan, precum și a binefăcătorilor și susținătorilor.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic interpretat de grupul de dans „Erazank” al AGBU și cântece ale celebrului compozitor dl. Haykashot Aghasyan, după care a avut loc o recepție.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *