Szekely Csaba

Dansatorii armeni din Gherla la un festival internaţional de folclor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

     Cunoscutul Ansamblu de dansuri armeneşti „Hayakaghak” din Gherla continuă şirul succeselor din această vară. După ce au evoluat în cadrul manifestării  culturale clujene „ Curtea Armenească”, tinerii gherleni au onorat o invitaţie specială, participînd la tradiţionalul Festival internaţional de folclor „Arcanul” organizat în  municipiul Rădăuţi, judeţul Suceava. Aflată la cea de a XXIX-a ediţie, festivalul moldovean s-a reluat după doi ani de absenţă din cauza pandemiei ocupînd un loc important în viaţa artistică a urbei din nordul ţării, unde în perioada 1-3 iulie a dominat cîntecul şi dansul popular.

Pe scena amenajată chiar în centrul  municipiului şi-au prezentat  programul pregătit pentru această ocazie nu mai puţin de 18 formaţii de dansuri populare, din care 8 au fost din străinătate, mai exact din  Ucraina, Republica Moldova, Slovacia, Polonia şi Turcia. Printre grupurile participante  s-a aflat şi Ansamblul de dansuri armeneşti „Hayakaghak” din Gherla condus de Erika Esztegár, care a obţinut un succes extraordinar, prezentînd publicului 5 jocuri tradiţionale armeneşti: „ Vartavar”, „Tsaghkadzori”, „Sardarapat”, „Im anune Hayastan E” şi „Hzor Hayastan”. Cei 16 dansatori gherleni au atras multe simpatii şi în cadrul paradei portului popular, asistenţa admirînd frumoasele şi originalele costume tradiţionale armeneşti, lucru remarcat şi de organizatorii festivalului, Primăria şi Casa de  Cultură Rădăuţi, care au lansat o invitaţie şi la ediţia de anul viitor. Mesagerii comunităţii armeneşti din Gherla alături de membrii celorlalte ansambluri au fost felicitaţi la sediul Primăriei de edilii municipiului, unde au primit diplome de apreciere. Cu toţii s-au urcat pe scenă la spectacolul de gală, o prezenţă inedită a fost Orchestra Şcolii de Artă din Ciudei (Ucraina).

        Tot în weekendul trecut  Ansamblul de dansuri armeneşti „Hayakaghak” a evoluat şi în oraşul  Siret, unde, la fel, au cules multe aplauze.

Szekely Csaba