Redactor

Dacă s-ar fi născut în patria jazz-ului…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

A murit Garbis Dedeian. Un suflet minunat de artist, care a vibrat în saxofonul său pentru toți cei care i-au prețuit muzica își încheie acum lungul drum al zilei către noapte și mă rog ca el să fie primit așa cum se cuvine în universul luminii veșnice.

Dacă s-ar fi născut în patria jazz-ului, Garbis ar fi fost, cu siguranță, unul dintre marii saxofoniști ai lumii. Și, tot cu siguranță, nu ar fi sfârșit așa. A murit mult prea devreme, în brațele fratelui său, Capriel Dedeian, alături de care ne-a dăruit sunetele sale minunate și de un mare rafinament pe care le punea unul lângă altul nu după vreun calcul savant ci dintr-o profundă trăire.

S-a născut cu o zi înaintea mea și s-a întâmplat să ne cunoaștem de copii. Am fost colegi de bancă în generală și de atunci ne-a legat o prietenie strânsă. Armean ca și mine, a fost mereu aproape de obârșiile lui pe care le-a onorat mereu. Și lucrul ăsta s-a simțit în detaliile subtile ale muzicii sale. A cântat alături de alți mari profesioniști ai jazz-ului, cu o modestie anormală pentru vremurile în care trăim și o naturalitate dezarmantă.

Dumnezeu să-i lumineze sufletul!

Varujan PAMBUCCIAN