Elena Chobanyan

Dacă opoziţia va proceda ca până acum va avea de pierdut… este de părere politologul Hrant Melik-Şahnazaryan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

40517

Pentru a avea un sistem politic solid este nevoie de stabilirea unor criterii democratice o societate civilă activă şi o conexiune directă între societate-partidele politice-autoritate. Tocmai despre acestea și sistemul politic din Armenia am încercat să vorbim cu politologul Hrant Melik-Şahnazaryan.

Domnule Şahnazaryan, în ce stare se află astăzi sistemul politic din Armenia?

Este încă în faza reformei. În ultimii doi-trei ani libertățile politice, ca mecanism, s-au desprins, oferind noi posibilităţi partidelor politice mai puțin potente. Aceasta se datorează faptului că înainte activitatea opoziției nu era atât de politică și, în principal, era bazată pe critici, iar pe parcursul anilor opoziţia s-a epuizat şi societatea a început să caute ea polarităţi în domeniul politic.

Aţi spus că ne aflăm în perioada reformelor. În special în care domenii?

În domeniul juridic, social (de exemplu, creşterea salariului cu 10%), economic. Desigur, încă nu cu foarte mult succes, dar există aspirații de progres. Ca dovadă a acestor reforme sunt arestările din rîndul persoanelor cu rang, din ultimii ani, ce par să slăbească pe oligarhi. Nu neg faptul că statul nu dispune de suficiente resurse pentru un progres rapid sau…nu poate să gestioneze bine deoarece avem o economie încă slabă, un sistem oligarhic, evaziune fiscală dar și cheltuieli excesive de la buget.

Cu alte cuvinte  sistemul nostru politic, din prezent, are mai mult un caracter reformist. Totuşi, observaţi o lipsă de potenţial a oficialilor?

De fapt, se formează noi figuri. Aşa cum am mai spus, au loc procese politice în urma cărora vom vedea, mai devreme sau mai târziu, fie formarea noilor partide politice, fie modificarea radicală a celor prezente. Cred că procesele se vor activa în această toamnă, deoarece există deja condiţii. Cu toate acestea, vor fi probleme.

Cum evaluaţi rolul opoziţiei?

Opoziția politică este epuizată. Deşi dispunerea ei în societate este destul de mare şi are un impact extraordinar asupra evoluțiilor interne a ţării. Astăzi, de exemplu, Partidul “Moştenirea”, dar şi Partidul Prosper al Armeniei, reuşesc să funcționeze foarte bine între autoritate și opoziție, au potențial suficient pentru a rămâne în sfera politicii. Dar dacă opoziţia va continua cu metodele de până acum, declarând că autoritățile sunt inamicul, se vor confrunta cu aceeași soartă ca și Levon Ter-Petrosian sau Raffi Hovannisian. În schimb dacă procesele politice vor avea ca scop să prelucreze și să rezolve problemele, “celulele” în curs de formare vor putea să se unească, ducând la un rezultat pozitiv. Indiferent de cine va veni la putere.

Ce anume va curăţa “pânza de păianjen” oligarhic?

Revoluţia! Dar sunt împotriva ei. Problema este că oligarhia controlează, deţine mari capitale creând locuri de muncă. Iar distrugerea imediată a acestora va duce la scurgerea de capital, șomaj, complicând şi mai mult problemele sociale existente. Orice schimbare în ţările cu o economie slabă, având și o situaţie militară, de conflict, trebuie să aibă loc în timp, prin strategii de ordin juridic prin care oligarhiile pot fi învinse.

Dar societatea noastră este oare pregătită pentru revoluţie?

Bineînţeles că nu. Societatea noastră, cât de nemulţumită ar fi de autorități, nu le văd, totuși, ca o dictatură, şi au ales alte modalităţi de a lupta, libertatea, posibilităţi de exprimare, etc. Trebuie să înţelegem că de-a lungul istoriei poporului armean nu a fost niciodată în război civil şi, cred că, nu va fi niciodată.

Cum va fi Armenia după cinci ani?

Este greu de a anticipat pentru că situația geopolitică în regiune se schimbă atât de repede încât este greu de spus dacă, spre exemplu, va fi război cu Azerbaidjanul sau nu. Însă dacă va progresa, în mod logic, prin folosirea noilor tehnologii, se va ajunge la un stat cu o clasă de mijloc mai puternică. Pentru a avea un rezultat pozitiv este nevoie de rezolvarea rapidă a problemelor prioritare, una din ele fiind emigrația.

Cât convine Marilor Puteri prosperitatea Armeniei?

Prosperitatea Armeniei convine atât Rusiei, cât şi Vestului. Pentru Rusia, pentru că va avea un aliat în regiune, construirea relaţiilor cu Iran și Turcia, iar pentru Vest în scopul de a activa Turcia în regiune. Turcia colaborează foarte activ cu țările vecine şi activitatea politică în Caucazul de Sud este inhibată de factorul armean. De exemplu, în cadrul Grupului de la Minsk al OSCE se va deschide problema armeană, unde în afara problemei Karabagh-ului, Marile Puteri își coordonează politica  regională dar din cauza Armeniei, Turcia nu are acces acolo. În politica globală Armenia este percepută, în Caucazul de Sud, ca una din principalele garanţii de păstrare a păcii și predictibilităţii. De aceea stabilitatea Armeniei le va convine Marilor Puteri, precum şi Iranului.

În ultimii ani scumpirea preţului gazului ce semnifică?

Rusia de mult timp şi-a schimbat politica energetică faţă de toate ţările, precum şi faţă de Ucraina, Belarus. Pentru Armenia preţul gazului este mai scăzut. Dar problema constă în faptul, că pentru o ţară cu limitele ei  aflată într-un conflict, aceasta este o lovitură puternică pe care partenerul strategic nu trebuia să o dea, mai ales că Rusia urmăreşte interese geopolitice  în regiune. Cu toate acestea scumpirea preţului la gaz nu trebuie să se transforme într-o revoltă pentru că tot Rusia i-a dat tehnica militară, echipamente pentru forţele armate armene. Pentru a aplana această situaţie, pur şi simplu, sunt necesare noi mecanisme de cooperare şi nu trebuie să devină o pricină de a răci relaţiile cu Rusia.

 

Ce rol joacă astăzi Federația Revoluționară Armeană (FRA)?

FRA este una din cele mai vechi partide. Unicul care are tradiţii, ideologie clară şi nu este sub nici o influență. Iar armata sa de credincioşi este solidă, mai mult decât a oricărui alt partid din Armenia. De aceea Federația Revoluționară Armeană este considerată o putere care poate impune o agendă politică şi astăzi și continuă rolul său deosebit în societatea armeană, chiar dacă în alegeri primeşte voturi puţine (ai nevoie de potenţial economic suficient). FRA este, de asemenea, legătura pe care Armenia o menţine cu Diaspora.

Se spune, că FRA este dominat de o structură masonică…

Aiureală! FRA este un partid naţional, ce a luat naştere prin munca, lupta poporului armean în momente cruciale, luptând pentru interesele poporului pe întreg parcursul existenţei lui. În războiul din Arţakh-ului detaşamentele de daşnagi au fost printre cele mai organizate iar asta dovedește ceea ce am spus mai sus.

Elena Chobanyan