Arhiepiscopia Armeana

Cuvântul PS Episcop Datev Hagopian Întâistătător al Eparhiei Armene din România și Exarh al Eparhiei Armene din Bulgaria cu prilejul împlinirii a 106 ani de la Marele Genocid din 1915

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Iubiți credincioși, frați și surori,

Întreaga omenire trăiește în continuare vremuri tulburi, determinate și marcate de pericolul pandemiei, in condiții de restricții, izolare și chiar teamă de flagelul abătut asupra noastră. Pe plan mondial specialiștii au declanșat război deschis acestui virus, străduindu-se să găsească leacul izbăvitor care ar aduce omenirii liniștea și siguranța unei vieți normale.

Cu toate acestea armenii de pretutindeni, din toate colțurile  pământului, își unesc glasurile în rugăciune către Dumnezeu pentru sufletele celor 1.5 milioane de victime ale Genocidului din 1915, Sfinții noștri martiri a căror mijlocire o implorăm pentru rugile noastre. Noi, armenii din România trăim aceeași cernită emoție în fața altarelor sfintelor noastre biserici, cerând odihnă pentru sufletele lor, dar și dreptate, recunoașterea adevărului și apărarea drepturilor  victimelor tuturor nedreptăților. Mai mult de 1.5 milioane de armeni și-au pierdut viața în acea perioadă, victime ale cruzimii și barbariei fonducătorilor și executanților acestui Genocid. Mulți au fost cei ce doreau dispariția nației armene, exterminarea unui popor, însă ne-am dovedit mai puternici dwcâ tot ce era împotriva noastră. Am supraviețuit, am dăinuit, ne-am făurit o țară și continuăm să luptăm pentru dreptate, adevăr, pentru viitorul nostru.

Dușmanul nostru secular nu a pierdut nici de data aceasta ocazia și în condiții de pandemie mondială a încercat încă o dată să ducă la sfârșitul dorit  destinul Armeniei și al poporului armean, da această dată folosindu-se de agresiunea aliatului lor, Azerbaidjanul. Agresiunea forțelor azere declanșate în septembrie 2020 contra Arțakhului este dovada clară a intenției acestor criminali. Împotriva tuturor dovezilor istoriei, împotriva evidențelor, acestia vor să apară ca victime, încercând să măsluiască adevărul!

Astfel de acte, crime, omoruri, violuri, teroare sînt în mod evident nu doar încălcări ale legii, ale dreptului la viață, împotriva măreției actului creației, împotriva lui Dumnezeu și a omenirii create din marea Sa iubire. Tot ceea ce ar fi putut fi iertat prin recunoașterea adevărului, prin remușcare și acceptarea unei judecăți drepte, nu doar că nu îmbracă straiele regretului, ci, din contra, se repetă cu și mai multă înverșunare crudă.

Se vorbește mult în aceste vremuri, prea mult, despre iertare,toleranță, bună înțelegere și se amintesc multe cuvinte frumoase, care din nefericire pentru noi, pentru armeni, nu au nici un conținut, nu aduc nici un sens în fața recidivei  evidente. Nu putem nici măcar să vorbim despre prietenie, bună înțelegere, dialog, atâta timp cât totul se dovedește a rămâne vorbă goală, mincinoasă,  aruncată  în vânt, paf aruncat în ochii naivilor care ar putea avea încredere în sinceritatea acestor fiare cu chip de om.

Adevărul istoric al crimelor comise acum un secol, genocidul contra poporului armean, este recunoscut de multe state, guverne și organizații, și nici nu se putea șterge  pata de rușine de pe obrazul omenirii. Chiar și așa există încă mulți dușmani declarați ai recunoașterii și acceptării adevărului istoric. Cum oare pot să nu vadă  suferința, crima, teroarea, distrugerea unor vieți și a unor inestimabile valori culturale, istorice? Nu este oare clar că astăzi dușmanul nostru tradițional are același scop? Până când astfel de crime comise premeditat împotriva altor ființe umane  vor mai râmâne nepedepsite?

Poporul nostru se află și astăzi într-o astfel de stare, suportând nedreptatea, agresiunea, teroarea. Războiul cu Azerbaidjanul a secătuit forțele armene, sângele tinerilor care s-au jertfit pe front, a celor răniți la granițele patriei, înroșește  pământul sfânt al Mamei Armenia și al Arțakhului strămoșesc. Vom continua lupta cu orice preț pentruapărarea patriei, chiar dacă acest război a condus la pierderi teritoriale, distrugeri materiale  și a unei părți a patrimoniului cultural. Rămânem același popor, aceeași nație lovită din toate părțile, dar niciodată doborâtă, niciodată îngenucheată de nedreptate, minciună și agresiune!

Se dovedește că Turcia de astăzi, conducătorii acestui stat, trăiesc încu având în planurile de viitor înfăptuirea ideilor panturcismului, crearea unui nou imperiu, ideal în fața căruia singura piedică este Republica Armenia. Confruntările armate au durat, oficial, 44 de zile,  În fapt… nu este liniște nici acum. Turcia și Azerbaidjanul  au încercat ,prin agresiunea contra Armeniei și Arțakhului, să distragă atenția diasporei armene de la acțiunile neîncetate pentru obținerea recunoașterii Genocidului. Nu doar că nu au reușit, dar faptele lor au determinat a mai mare dorință de a se face dreptate, de a se recunoaște adevărul! Repetăm și cerem din nou – vinovații trebuie să plătească, adevărul trebuie recunoscut, dreptatea trebuie reinstaurată, inclusiv prin plata despăgubirilor pentru viețile pierdute, pentru întreg patrimoniul distrus!

Adresăm astăzi încă un apel întregii lumi civilizate, tuturor popoarelor,statelor și organizațiilor internaționale, statului român și politicienilor acestei țări, opiniei publice din România, de a nu precupeți nici un efort pentru a preveni și opri astfel de agresiuni, astfel de acte criminale care pătează idea demnității ființei umane. Omenirea nu poate și nu trebuie să trăiască sub povara unei astfel de rușini! Vinovații să fie judecați după fapte și să plătească!

Dorința noastră este ca Dumnezeu să ne țină uniți, neclintiți în unitatea noastră, iar ajutorul Atotputernicului să fie alături de cei ca noi, care am fost și sântem prigoniți pentru dreptate și adevăr, pentru iubirea ce o avem pentru semenii noștri și pentru Creatorul omenirii. Dumnezeu să binecuvânteze Armenia și Arțakhul, pe frații noștri din toate colțurile lumii,  să ne dea har și spor pentru a stărui împreună, întru slava lui Dumnezeu și fala sfintei noastre  Biserici, pentru pacea lumii, bunaînțelegere între oameni, pentru binele tuturor!

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

One Response to Cuvântul PS Episcop Datev Hagopian Întâistătător al Eparhiei Armene din România și Exarh al Eparhiei Armene din Bulgaria cu prilejul împlinirii a 106 ani de la Marele Genocid din 1915

  1. Pingback: BUCURE?TI / Comemorarea a 106 ani de la Genocidul armean, în cadrul Eparhiei Armene | araratonline.com