Mihai Stepan Cazazian

Cuvântul PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România, cu prilejul comemorării a zece ani de la asasinarea ziaristului armean Hrant Dink

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În urmă cu un deceniu o veste tristă cutremura nu doar comunitățile armene din întreaga lume,dar în același timp îngrozea întreaga lume a jurnaliștilor , a celor care au ca țel slujirea adevărului și a dreptății. Hrant Dink,cunoscut om de presă în Turcia,nu doar în cercul cititorilor armeni, istoric erudit și aanalist politic călăuzit doar de spiritul adevărului, cădea răpus de gloanțele pornite din rma unui asasin odios,criminal executant cu sânge rece  care , în mod evident,își împlinea astfel misiunea primită. Lovit de gloanțe ziaristul Hrant Dink se prăbușește chiar în fața redacției  publicației armene Akos,în Istambul, în plină zi ți în fața numeroșilor trecători. O lume întreagă s-a cutremurat , un întreg popor poartă în suflet durerea cumplitului sfârșit al unui astfel de om,al unui mare armean.

Hrant Dink era o personalitate cunoscută a presei scrise din Turcia și din lumea armeană, ieșind mereu în evidență prin obiectivitatea abordării tuturor problemelor,dra și prin spiritul critic și just în analiza diverselor teme politice. Dar mai mult decât toate și-a închinat viața și osteneala  slujirrii adevărului și dreptății spre recunoașterea  realității dureroase a genocidului armenilor din 1915 și a respectării drepturilor minorității armene din Turcia. Sfârșitul i-a fost crud,nedrept …nemeritat.Se încerca prin asasinarea  sa eliminarea încă  unui glas care cerea insistent și neobosit Dreptate și Adevăr! Hrant Dink nu a luptat doar pentru poporul său! A fost  de-a lungul întregii vieți  un luptător neostenit pentru drepturile omului, pentru libertatea conștiinței  ,pentru libertatea presei și democrație adevărată, înfruntându-i fără teamă pe cei care încălcau  aceste drepturi. Era vocea care se făcea tot mai mult auzită și ascultată, era vocea care stârnea ecou…dar era vocea care trebuia să piară!

Precum în urmă cu mai bine de un secol, când guvernul turc a ales genocidul ,încercând să pună capăt istoriei unui popor, gloanțele unui asasin  cu simbrie au încercat să reducă la tăcere vocea celui care căuta adevărul și dreptatea. Trupul lui Hrant Dink s-a prăbușit într-o baltă de sânge, dar sufletul său continuă să-și facă auzită chemarea pentru recunoașterea crimelor făptuite, și se face auzit cu mai multă disperare din vocea tuturor celor care la fel ca Hrant Dink ,continuă să creadă în biruința adevărului și continuă să lupte pentru acest ideal.Sute de mii de făclii strălucesc pe frontul acestei  lupte… și chiar în Turcia, țara odiosului asasinat, se înmulțesc vocile celor care,la fel ca Hrant Dink, nu și-au pierdut încrederea în speranța  unei democrații adevărate   spre binelle tuturor celor care doresc să trăiască într-o lume civilizată.

S-a scurs un deceniu de la acest asasinat… zece ani  de durere și suferință pentru rudele și apropiații lui Hrant Dink. Dar zece ani în care nu s-a ridicat vălul misterului care planează asupra crimei săvârșite! Sau e oare totul atât de evident încât nu mai este necesară enunțarea  adevărului?  În orice caz organele de anchetă din Turcia și justiția statului turc  nu lasă de loc impresia că ar dori aflarea adevărului, menținând  starea de tensiune și nesiguranță  în jurul tuturor slujitorilor   angajați pe frontul luptei pentru adevăr,dreptate,libertatea  conștiinței și democrație reală.O crimă făptuită și rămasă nepedepsită în mod voit se poate repeta oricând!

Numele lui Hrant Dink nu a fost uitat,nu poate fi uitat!  Va rămâne pururi ca o pildă mereu actuală pentru toți cei care asemeni lui, cred în astfel de idealuri. Crezul său este viu, frumos , este semnul biruinței sale ..Noi trăim astăzi cu ferma convingere că cele ascunse vor ieși la luminăl și se va face dreptate! Vom afla și adevărul, nu pentru a ne satisface orgoliul sau a ne mângâia durerea din inimi!  Se va afla adevărul și se va face dreptate pentru că așa este firesc, așa este normal și așa trebuie să fie!

Ne unim și astăzi glasurile în rugăciune pentru sufletul său, pentru odihna cea veșnică în lumină sfântă a marelui său suflet.

Fie ca Bunul Dumnezeu să și plece semnul iubirii Sale, cu milă și purtare de grijă, asupra familiei celui plecat dintre noi, asupra  tuturor  celor asemeni lui în osteneală și stăruință pentru dreptate și adevăr.

Fie veșnic binecuvântată amintirea celor drepți!

One Response to Cuvântul PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România, cu prilejul comemorării a zece ani de la asasinarea ziaristului armean Hrant Dink

  1. Pingback: COMEMORARE/ La 10 ani de la asasinarea lui Hrant Dink, Comunitatea Armean? i-a adus un omagiu | araratonline.com