Mihai Stepan Cazazian

Cuvântul de deschidere și de binecuvântare al I.P.S. Datev Hagopian…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…Episcop al Eparhiei Armene din România, adresat Organizației Mondiale de Tineret al Bisericii Armene cu ocazia întrunirii din perioada 9-14 august 2017

 

Dragi tineri,

Cu cordialitate si cu mare bucurie va salutam prezenta la prima intrunire a tinerilor armeni din cadrul Bisericii Armene, eveniment unic organizat pentru prima data in Europa in orasul Suceava, din Romania.

Aceasta adunare a fost posibila prin binecuvantarea Sanctitatii Sale Karekin II, prin initiativa Eparhiei Armene din Romania si prin indrumarea Archepiscopului Adunarii Mondiale a Tineretului Armean, Hovnan Derderian, prin sponsorizarea si patronatul Guvernului Romaniei si prin Fondul de Binefacere Armean.

Ne-am adunat sub cupola multisecularei manastiri Hagigadar, dedicate Maicii Domnului si ne rugam pentru binecuvantare de la Sfanta Nascatoare pentru reusita acestui eveniment fara precedent.

Bisesrica Apostolica Armeana a sprijinit permanent prezenta tinerilor in viata comunitara si eparhiala. Astazi voi sunteti promotorul,  acel puls care tine vie inima bisericii si a comunitatii.

Vigoarea, ravna si viziunile despre viitor pot face minuni pe care sa le transforme in realitate. Astazi deja suntem martori la activitatea voastra plina de entuziasm pentru revigorarea vietii comunitatii armene.

Comunitatea armeana din Romania are traditii si istorie si suntem siguri ca in aceste zile o sa fim partasi acestei imense mosteniri al carui continuator sunteti voi. Nu intamplator este ales si motto-ul acestei intruniri – Familie si biserica –doua sacralitati care sunt indisolubil legate una de cealalta: biserica- o mare familie, iar familia – ca o mica biserica.

Atmosfera din familia crestina bazata pe iubire adevarata este adesea comparata cu starea din Rai, deoarece unde exista iubire, exista si binecuvantarea Domnului. Nu intamplator, unul dintre marii patriarhi armeni, Harimian Hairic, a denumit familia crestina “familia din Rai”. Biserica crestina nu poate sa se impace cu acea realitate ca biserica mica, adica familia, sa se degradeze, sa se nimiceasca si sa dispara. Deci, fiecare fiinta umana este obligata cu constiinciozitate si raspundere sa formeze FAMILIA. Biserica este ca si un trup viu. Familia crestina este o parte a marii familii, a bisericii crestine,al carui cap este Iisus. In felul sau, familia este calea catre biserica, iar biserica este calea catre Dumnezeu. Orice credincios care-l urmeaza pe Hristos este o biserica vie, deoarece se uneste cu Dumnezeu, precum spune Apostolul Pavel: “cine se uneste cu Domnul devine cu el un suflet” (A Corint 6. 17).

Dragi tineri, urarea si indemnul meu catre voi este sa ramaneti fideli valorilor, culturii si istoriei noastre! Fie ca Atotputernicul Dumnezeu sa va binecuvanteze calea si sa va intareasca cu harul in credinta voastra!

Impreuna sa ne rugam la Sfanta Nascatoare “ingenunchiem in fata ta, Sfanta Nascatoare si te rugam Sfanta Fecioara sa mijlocesti pentru fiintele noastre si sa-l rogi pe fiul tau sa ne fereasca de ispite si de toate primejdiile”! AMIN!