Curtea Europeană condamnă Azerbaidjanul, în cazul ofițerului Ramil Safarov care l-a ucis pe locotenentul Gurgen Markarian

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că Azerbaidjeanul a încălcat o convenție europeană importantă, prin grațierea, recompensarea și glorificarea unui ofițer al armatei azere care a ucis un ofițer armean în Ungaria în 2004.
Curtea de la Strasbourg a declarat că acțiunile oficialilor de la Baku echivalează cu „aprobarea” unei „crime etnice foarte grave” comise de ofițerul, Ramil Safarov, în timpul unui curs de pregătire NATO organizat în Capitala Ungariei, Budapesta.
Un tribunal din Budapesta l-a condamnat pe Safarov la închisoare pe viață în 2006, găsindu-l vinovat de uciderea cu toporul a locotenentului Gurgen Markarian și tentativa de omor a unui alt participant armean la curs, Hayk Makuchian, în mod similar. Markarian fusese atacat în timp ce dormea în camera sa.
Safarov a fost întâmpinat ca erou la Baku imediat după ce autoritățile maghiare l-au extrădat, în mod controversat, în Azerbaidjan în 2012. Nu numai că a fost grațiat de președintele azer, Ilham Aliyev, dar a fost promovat și la gradul de maior, a primit un apartament gratuit și i s-au plătit opt ani de restanțe salariale.
Eliberarea lui Safarov a provocat o reacție furioasă din partea Armeniei și o puternică critică internațională. Armenia a suspendat relațiile diplomatice cu Ungaria în semn de protest.
În 2013, unchiul lui Makuchian și al lui Markarian, acum decedat, Samvel Minasian, a cerut CEDO să se pronunțe asupra acțiunilor guvernelor azer și maghiar care erau contrare mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Unul dintre aceste articole apără dreptul unei persoane la viață și altul interzice discriminarea pe criterii etnice sau religioase.
De asemenea, reclamanții au solicitat instanței să ia în considerare revocarea grațierii lui Safarov. Nu au solicitat daune, cu excepția rambursării costurilor de judecată.
Într-un lung verdict, CEDO a concluzionat că „faptele Azerbaidjanului au acordat [lui Ramil Safarov] imunitate pentru infracțiunile comise împotriva victimelor sale armene” iar aceste acte au fost „motivate rasial”, se spune în documentul final.
citește și articolul, publicat în 2012 în observatorcultural.ro