Mihai Stepan Cazazian

CURIERUL ZILEI / A murit profesorul Eduard Minasian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 Comunitatea armeană din Piteşti este în doliu în aceste zile ca urmare a trecerii în nefiinţă, la vîrsta de 88 de ani, a renumitului profesor de matematică Eduard Minasian, Cetăţean de onoare al Argeşului.

Acesta a fost şase ani preşedinte al Uniunii Armenilor din Piteşti şi vicepreşedinte al Comitetului Parohiei armene din Piteşti.

Unul dintre cei mai buni dascăli ai Piteştiului

Numele profesorului Minasian este strîns legat de Colegiul Naţional I.C. Brătianu, din Piteşti, un­de a fost dascăl de excepţie, pînă la pensionare, în anul 1989. De­-spre Eduard Minasian, colegul său de la Colegiul Brătianu, profesorul şi scriitorul Marin Ioniţă, care a predat literatura universală, ne-a spus: „Eduard Minasian a fost unul dintre cei mai buni profesori de matematică pe care i-a avut Piteş­tiul. Matematica este o materie aspră şi, cu toate acestea, el era un profesor foarte iubit de elevi. Elevii lui au fost de renume în ţară, şi unii absolvenţi s-au remarcat şi în străinătate. Era o adevărată enciclopedie culturală şi, fiind de origine armeană, mergea în Arme­nia, creînd acolo acces la documente ştiinţifice şi culturale necunoscute. Şi după pensionare, participa activ la evenimentele culturale ale ur­bei, fiind prezent cu expuneri şi comunicări“. Managerul Filarmonicii Piteşti, Jean Dumitraşcu, ne-a declarat: „Am pierdut un abonat de marcă al Filarmonicii. Profesorul Minasian venea la majoritatea concertelor, dar, în ultima perioadă, din cauza problemelor de sănătate, nu a mai putut veni. N-o să mai poată participa nici la revederea clasei mele de la Colegiul Brătianu, la 30 de ani de la absolvire, unde era invitat pe 3 iunie“. Consilierul eparhial Ines Budan, de la Biserica Armeană din Piteşti, ne-a spus că profesorul Minasian a fost prin excelenţă şi prin activitatea sa un lider al comunităţii armenilor din oraş. De fiecare dată cînd venea la Biserica Armeană  e­ra emoţionat şi plîngea.
Trupul neînsufleţit al profesorului va fi depus azi, la ora 11, în biserica de lîngă cimitirul Sf. Gheorghe, din Piteşti, iar înmormîntarea va a­vea loc mîine, la ora 12 la Cimitirul Sf. Gheorghe.

http://www.curier.ro

I.Ivănoiu