Elena Chobanyan

Cum l-a uimit Salvador Dali pe marele compozitor Aram Haciaturian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

show_simple-20331-aram_khachaturian_mare

La 6 iunie, 2013 aniversăm 110 ani de la nașterea  fondatorului noii şcoli de compoziție, dirijorului, pedagogului, Aram Haciaturian personalitate marcantă a muzicii secolului XX. El s-a născut la 6 iunie, 1903 în Kojori (în apropiere de Tbilisi). În anul 1921 fratele lui cel mare l-a ajutat să se stabilească la Moscova unde a început să studieze la facultatea de biologie. În vârstă de 19 ani, familiarizat doar cu unele cunoștințe de bază, abandonează studiile și intră la colegiul de muzică “Gnesin”. În perioada 1929-1934 urmează cursurile Conservatorului din Moscova avându-l ca profesor de compozitie pe N.I. Measkovski. Din cauza  unei boli la mâini (miazit) a renunțat să mai cînte la violoncel. În cariera sa  compozitorul a realizat creații memorabine intrate în repertoriul universal. De la baletele Gayane sau Spartacus la simfonii și concerte pentru vioară și violoncel. Marele muzician a murit la 1 mai, 1978 din cauza unei boli severe.

În testamentul său Haciaturian și-a dorit să fie îngropat la Erevan. Dar, au existat voci care au spus că marele compozitor trebuie să fie înmormîntat la Moscova. Filologul Karlen Dallakyan scria: „Aram Khaciaturian este armean de origine, dar este un compozitor sovietic, fiul compozitorilor ruşi. De ce discutăm pe această temă?! El trebuie să fie înmormântat la Moscova, alături de soția sa şi marii oameni de cultură. Noi vom avea grijă de compozitorul nostru şi nu vom lăsa să fie aruncat doamne ştie unde…”. Însă una din rudele sale îl sună pe Catolicosul Tuturor armenilor, Vazken I pentru a se plânge de faptul că autorităţile Armeniei nu doresc să îndeplinească ultima dorinţă a compozitorului. Ce se ascundea, în realitate, în spatele acestui conflict?

În cele din urmă a fost luată decizia. La 5 mai corpul său a fost adus în Armenia dar, înainte de a ateriza la Erevan, avionul cu sicriul său a luat foc. Din fericire focul a fost stins. La 6 mai osemintele au fost depuse în Panteonul marilor artişti din Erevan. La funeralii au participat zeci de mii de oameni și personalități ale vremii.

Nu puţine au fost întâmplările hazlii care l-au avut pe Haciaturian personaj principal. De exemplu întâlnirea lui cu pictorul Salvador Dali a fost una din aceste întâmplări. Când Dali află că celebrul maestru se află în oraşul său îl invită la casa lui. Compozitorul acceptă dar Dali nu putea să nu transforme întâlnirea într-o surpriză… Îl puse să aştepte pe Haciaturian în sala mare iar compozitorul, la un moment dat a vrut să meargă la toaletă. Nu era nimeni să-l îndrume…Se uită spre un vas antic din casă !  În tot acest timp Dali îl urmărea, în ascuns… Şi dintr-o dată se aude tare celebra melodie “Dansul săbiilor” și intră, din senin, Salvador, îmbrăcat în ținută feminină de balet, făcând câteva sărituri în jurul lui Haciaturian şi din nou dispărând de unde apăruse. Peste câteva minute intră servitoarea şi îi spune compozitorului că Dali este foarte recunoscător pentru acceptarea invitației.

300px-50dram_1998

bancnotă ( dram) cu chipul compozitorului ( azi retrasă)

Compozitorul iubea foarte mult animalele. În Germania a primit cadou un pudel royal pe care l-a numit Lyado ( o combinație de note muzicale). Haciaturian se plimba cu plăcere cu Lyado, căruia i-a dedicat o piesă muzicală.

Un alt eveniment a fost la Erevan, unde se monta baletul “Spartacus”. Aceasta era ultima prezentare la care a participat compozitorul. Interpretarea era fără cusur, iar grupul de balet minunat. Cu toate acestea după jumătatea primei părți Haciaturian s-a ridicat brusc și a părăsit sala. S-a terminat spectacolul iar compozitorul nu era în sală. L-au găsit în afara teatrului de Operă și a spus: “Dacă rămâneam în sală aș fi scos un sunet teribil”. “Dar ce s-a întâmplat maestre interpretarea a fost minunată, nu?”, – l-au întrebat. Compozitorul a răspuns: “Ei au tăiat din muzica mea 4 măsuri întregi din cadenţă”. Deși publicul nu observase pe Haciaturian, acest fapt l-a înfuriat fiind extrem de exigent faţă de artiștii interpreți.