Mihai Stepan Cazazian

Cultura trebuie trăită !

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

994822_201562713350067_538595565_n

Azi ( 22 septembrie ) am încheiat ediția din acest an a Zilelor culturii armene. Au fost multe expoziții, standuri cu obiecte tradiționale hand-made, ateliere de de toate de la scris în armeană la desen și dans tradițional, mult dans și multă muzică. Dansul i-a aparținut exclusiv lui Vartavar.

Un lucru fain de tot este prins într-una dintre pozele de aici, cu cei de la Vartavar, cu Bela Martikian și cu Tanti Ulic (Ulmia Blănaru), cea care a reluat cursurile de limba și literatura armeană imediat după revoluție și care a avut cu ani în urmă ideea înființării ansamblului Vartavar. Astăzi tanti Ulic a avut bucuria de a ne dărui primul abecedar și manual de limba armeană scris de domnia sa și editat de Editura didactică și pedagogică sub auspiciile Ministerului Educației Naționale, România devenind astfel singurul stat în care există o diasporă armeană care a realizat un abecedar armean.

1239997_201562340016771_295260923_n - Copy

Ca în fiecare zi, s-a cântat mult și bine. Tot jazz, tot de mare clasă realizat cu mult har de Garbis Dedeian și Capriel Dedeian. Un concert de jazz contemporan cu foarte multe accente clasice din clasicul New York, adică jazz-ul de metropolă cu mici dantelării armenești din cele săpate în piatră însă presărate cu mult cap în linia melodică sobră și construită și reconstruită în mod continuu de saxofonul lui Garbis și chitara lui Capriel. 

Pentru că atunci când vorbim despre cultura unui popor nu trebuie să facem greșeala să privim doar în trecut. Cultura este o ființă vie și eu cred că mult mai important decât să vorbim despre ea ca despre ceva care s-a întâmplat cândva este să o trăim. Asta am și făcut în aceste zile aducând laolaltă pe cei care au creat și pe cei cu ajutorul cărora creația este vie.

Varujan Pambuccian