Redactor

Cultură, tradiții și tehnologie, prin Uniunea Armenilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 even.armen_

Cunoscut specialist în IT, deputatul armean Varujan Pambuccian a oferit vineri seara la Ateneu o lecţie deschisă despre cum putem integra în viaţa de zi cu zi inovaţiile tehnologice, în deschiderea manifestării „Valori culturale interetnice”, organizată de Uniunea Armenilor din România – Filiala Bacău. În conferinţa sa cu titlul „Puzzle-Direcţiile tehnologice majore din lumea de azi”, parlamentarul a demonstrat cum ritmul accelerat în care descoperirile ştiinţifice intrăîn viaţa fiecăruia dintre noi poate fi un mare avantaj, dar şi modul în care le putem utiliza în favoarea noastră responsabil. Auditoriul de toate vârstele a fost convins că poate face faţă avalanşei de noutăţi pe care o poate transforma într-un atu important, mai ales că nu au lipsit demonstraţiile practice din partea lui Varujan Pambuccian. În continuare, pe scena Ateneului  au urcat copii şi tineri reprezentând grupurile armeneşti (Ansamblul „Vartavar” din Bucureşti), ceangăeşti (Grupul Folcloric din Buda) şi rrome (Ansamblul „Baxtali”), dar şi al majoritarilor români (ansamblurile „Ciucurelul” şi „Ciobănaşul”) într-un spectacol plin de originalitate şi culoare. Respectul firesc şi curiozitatea vie a spectatorilor, dar şi aprecierea sinceră pentru prestaţiile artistice au demonstrat că seara şi-a atins scopul – descoperirea valorilor altor etnii şi acceptarea diversităţii ca model ce unifică. Redăm, în continuare articolul publicat de Ziarul de Bacău.(N.B.)

La Sala Ateneu a Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, evenimentul “Valori culturale interetnice”, organizat de Uniunea Armenilor din România – Filiala Bacău, în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Bacău, Consiliul Județean, Primăria Bacău, Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova și Partida Romilor Pro Europa Bacău.

Într-o Europă a diversității, a comunicării și a deschiderii între oameni, evenimentul a adus împreună, într-un cadru multicultural, tehnologia de vârf, “vârful de lance” al cercetării stiințifice aplicate și crâmpeie de cultură și tradiții armenești, ceangăiești, rome și românești.

Evenimentul a fost deschis de conferința de tehnologie susținută de Varujan Pambuccian, “Puzzle – Direcțile tehnologice majore din lumea de astăzi”, cu o prezentare multimedia a principalelor direcții, tendințe, descoperiri și inovații tehnologice, unele deja prezente în viața noastră de zi cu zi. Conferința a evidențiat, în egală măsură, nu doar beneficiile și implicațiile directe a implementării la nivel de masă a acestor tehnologii, ci și responsabilitatea omenirii de a le utiliza într-un mod creativ, nepoluant și pașnic.

“Trecutul și prezentul”, armonizate în culoare, sunet și ritm, au fost aduse pe scenă de Ansamblul de dansuri tradiționale armenești Vartavar, format din elevi ai Școlii Armenești din București, Grupul folcloric din Buda – cu dansuri și obiceiuri aparținând patrimoniului ceangăilor, Ansamblul Baxtali – cu dansuri specifice comunității rome și Ansamblurile Ciucurelul și Ciobănașul – cu dans și melos autentic românesc.

“Evenimentul circumscrie eforturile depuse constant de organizatori de a reîmprospăta spiritul celor trei comunități în memoria și sufletul băcăuanilor – a declarat Carmen Cioltan, purtător de cuvânt la Instituția Prefectului – promovând prin intermediul artei și a tradițiilor populare unitatea, comuniunea, respectul și buna înțelegere, chezășie a existenței într-o Europă a punților între suflete”.

Ștefan POPA

http://www.ziaruldebacau.ro