Mihai Stepan Cazazian

CULTURĂ / Cuvinte şi note francofone, prin dans, muzică şi poezie

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Grupul Ambasadelor, Delegațiilor şi Instituțiilor Francofone din România (GADIF), cu susţinerea sponsorilor din ţările membre, au celebrat diversitatea culturală a Francofoniei, organizând o serată culturală cu un program variat şi distins, luni 26 martie, la ARCUB – Hanul Gabroveni.

Pe parcursul serii s-a derulat o călătorie prin ţările francofone, prin intermediul versului, muzicii, imaginilor, dansului şi vinului, într-un spectacol inedit sub bagheta regizorală a remarcabilului Felix Alexa.

Seara dedicată Francofoniei a debutat începând cu ora 18:30 cu un dublu eveniment: deschiderea în prezenţa autorilor, a expoziţiei de fotografie  Cruci din piatră şi peisaje din Armenia, realizată de către Hrair Khatcherian (Armenia), încununarea unei cercetări şi documentări riguroase ce s-a întins pe parcursul a 24 ani, și a expoziţiei fotografice Chipuri și locuri, realizată de către E.S. Amb. Salah El-Sadek, „diplomat profesionist, fotograf amator”, după cum îi place să se prezinte (Egipt).

Expoziţiile au fost punctate cu momente de lecturi în limba franceză realizate de ambasadorii francofoni acreditaţi la București.

Începând cu 19:30, artiștii invitaţi au creat o atmosferă specială prin lucrările interpretate și prin îmbinarea surprinzătoare a artelor – teatru, muzică clasică, tango argentinian și muzică pop. I-am putut asculta pe clarinetistul Aurelian Octav Popa distins de Guvernul Francez cu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor în 2017, pe actorul Vlad Logigan, care ne-a propus o incursiune în lumea dramaturgului contemporan francez Bernard-Marie Koltès, și pe  cantautorul elveţian Jérémie Kisling . Seara s-a încheiat cu un moment memorabil dedicat tangoului argentinian, cu membrii trupei Tango Tangent.

Ambasada Armeniei a pregătit câteva bucate armenești și a oferit renumitul cognac Ararat.

La manifestare au fost prezenți E.S. Sergey Minasyan, ambasador al Armeniei în România, PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, deputatul Varujan Vosganian, președinte al U.A.R.