Mihai Stepan Cazazian

CULTURĂ / Armenia la Festivalul Folklife Smithsonian 2018

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Festivalul Folklife Smithsonian, înființat în 1967, onorează tradițiile culturale contemporane și sărbătorește pe cei care le practică și le susțin. Realizat anual de Centrul Smithsonian pentru Patrimoniul Folcloric și Cultural, Festivalul  include anual participanți din toate cel 50 de state a Statelor Unite și peste 100 de țări.

Festivalul se desfășoară pe durata a două săptămâni în fiecare vară, suprapunându-se sărbătorii din 4 iulie. Este o prezentare educațională, bazată pe cercetare, care prezintă meșteri artizani și alți purtători de tradiție. Vizitatorii pot să cânte și să danseze de-a lungul festivalului, să participe la ateliere de artizanat și joc, să învețe rețete tradiționale, să pună întrebări și să ia parte la acest schimb cultural unic.

Partenerii programului Armenia ( ce are loc în perioada 27 iunie -1 iulie și 4-8 iulie) includ Guvernul Republicii Armenia, Institutul de Arheologie și Etnografie din cadrul Academiei Naționale de Științe din Armenia, Programul de Turism al Patrimoniului Cultural al Armeniei, finanțat de USAID și implementat de Instituția Smithsoniană, Ambasada SUA în Armenia și Ambasada Armeniei în Statele Unite ale Americii.

 

Programul  Armenia: Casa creativă la Festivalul Folklife 2018 prezintă două studii de caz care oferă o privire asupra culturii armene, puternic influențată de mediu, patrimoniul și schimbul permanent cu diaspora. Prezentarea  tradițiilor artizanale și de creativitate arată importanța și sustenabilitatea economică și culturală în fața schimbărilor din societate și a modului în care aceste practici creează acasă  concepte  și  forme.

De la producția fizică a hranei pentru existența de zi cu zi la amintirile și emoțiile pe care aceste tradiții le transmit, programul îi  provoacă pe vizitatori să-și exploreze propriile viziuni despre casă în raport  cu cultura armeană.

vezi și site-ul https://festival.si.edu/2018/armenia