Mihai Stepan Cazazian

Cultura armeană a strălucit pe scena multietnică ieșeană!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Uniunea Armenilor din Romania – Sucursala Iasi a desfasurat pe parcursul lunii noiembrie si decembrie 2017, o serie de manifestari culturale, ce au avut in centrul atentiei promovarea culturii armene,  cu ocazia Zilei Internationale a Tolerantei.

In data de 15 noiembrie 2017, la Muzeul Unirii din Iasi s-a desfasurat Conferința „Diversitatea multietnică și rolul toleranței în dezvoltarea societății moderne”, susținută de cercet. dr. Marinela Rusu, finalul evenimentului fiind marcat de un Moment poetic din lirica armeana si de un Recital extraordinar de flaut sustinut de Andra Radu și Georgiana Baniță , eleve la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” din Iași. La conferinta au participat membrii comunitatii armene si tineri din Iasi, interesati de cultura armeana. Doamna cercet. dr. Marinela Rusu s-a pronuntat pentru promovarea conceptului de toleranta etnica si multiculturalitate in scoli, deoarece doar prin educarea tinerilor putem reusi sa formam cetateni educati, capabili sa intelega aceste concepte importante pentru dezvoltarea unei societati armonioasa. Relatam cateva idei din prezentarea doamnei profesor : “Aprecierile de până acum ne confirmă nevoia de multiculturalism abordată ca o politică socială și ca un program educațional.  Cu siguranță, chiar și în această epocă globală, statul național rămâne unul eficient iar arena politică este necesară pentru abordarea problemelor juridice, economice și culturale a problemelor ce decurg din acest istoric al discriminării și al toleranței.

Cu toate acestea, ceea ce este necesar acum, pentru cei inițial atrași de multiculturalism, este recunoașterea forței actuale, din ce în ce mai reduse a acestor frontiere naționale. Trăim deja în jurisdicții mult mai largi decât statul-națiune, atât în ​​sens cultural, cât și economic și juridic. Ceea ce a inspirat pe cei ce pledează pentru multiculturalism să previzioneze un stat tot mai incluziv, ca un drept democratic de participare, trebuie acum conceput ca o cultură politică ce operează atât la nivel global, cât și la nivel național. Ne întrebăm deci, ce relevanță mai are multiculturalismul, când problemele politice care mobilizează oamenii, de la drepturile omului până la încălzirea globală, sunt situate la nivel global? Această ultimă transformare a multiculturalismului a luat amploare în școli prin intermediul cetățeniei globale sau a inițiativelor educaționale internaționale. Trăim, cu siguranță, un moment de transformare a concepțiilor despre lume și națiuni, despre drepturile reale ale omului, revăzute în contextul cultural și de evoluție, a întregii societăți.“

Tinerii prezenti la intalnire au fost foarte activi, punand intrebari legate de termini precum integrare, toleranta etnica , multiculturalism, dar si despre statutul juridic al minoritatilor , fapt care ne-a confirmat utilitatea si importanta temei alese.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La finalul activitatii, au fost prezentate publicului doua picturi ale artistului roman de origine armeana Mircea Răsvan Ciacâru, ce reprezenta portrete ale femeii armence, dar si o creatie unicat, special conceputa pentru acest eveniment, o sculptura sub forma de rodie, simbol national al poporului armean, realizata de catre talentatul artist iesean Ioan Tămaș, sculptor cu o experienta de peste jumatate de secol in acest domeniu.

 

 

Activitatile dedicate promovarii culturii armene au continuat si in ziua de 17 noiembrie 2017. Comunitatea armeana din Iasi a fost reprezentata la manifestarile culturale de la Colegiul National “Mihail Sadoveanu” din Pascani. A fost organizat un workshop de literatura armeana, in cadrul caruia a fost prezentata opera poetului național Siamanto si a compozitorului Komidas.

 

Echipa proiecte ArmenIS

De asemenea, in luna noiembrie 2017, echipa proiectului „ArmenIS- IDENTITĂȚI ALE TRECUTULUI” , proiect realizat de catre Uniunea Armenilor din Romania – Sucursala Iasi  in parteneriat cu Colegiul “Vasile Alecsandri”din Iasi, a castigat premiul concursului EUROSCOLA , program dedicat tinerilor din Uniunea Europeana.

La aflarea vestii, reprezentanții proiectului au declarat : ”Dragi prieteni, suntem fericiți și mândri să vă anunțăm că visul nostru a devenit realitate! Ne aflăm printre câștigătorii Concursului Național Euroscola, ediția 2017! Toata munca și eforturile noastre au fost răsplătite și astfel, în luna februarie a anului 2018, echipa proiectului „Armenis – Identități ale trecutului” va pleca la Parlamentul European din Strasbourg! Vă mulțumim tuturor pentru susținere și implicare, în special echipei coordonatoare a Uniunii Armenilor din România – Sucursala Iași, reprezentată de către Domnișoara Ștefana Agop, Doamna Daria Tănăsucă si Domnul Președinte Agop Maricel !”

Proiectul ArmenIS s -a desfasurat în perioada iunie – noiembrie 2017, a fost un proiect complex, care a reunit activitati culturale diverse,  ce au avut ca scop promovarea culturii armene pe scena cultural ieseana , dar si in întreaga Uniune Europeana.

Au fost organizate urmatoarele activitati: vizite de studiu la Biserica Armeana din Iasi si la alte obiective armenesti, au avut loc workshop-uri cu invitati ai comunitatii armene.

S-a realizat o cercetare sociologica cu privire la explorarea perceptiei iesenilor in privinta importantei existentei Bisericii Armene din Iasi, monument istoric ce dateaza din anul 1395 . De asemenea, in curtea Bisericii Armene a fost organizat evenimentul “Vartavar”, urmat de un atelier de caligrafie armeneasca.

Un alt eveniment de amploare a fost organizarea activitatii ‘Descoperind diversitatea culturala. Noi si ceilalti! “, scopul activitatii fiind consolidarea dialogului intercultural si a coeziunii sociale . Au mai fost organizate evenimente precum “Turul cartierului armenesc”, “Reuniune culinara armeneasca”, dar si diverse ateliere de creatie armeneasca. Au fost realizate papusi traditionale armenesti si diverse obiecte cu motive traditionale armenesti.

Finalizarea proiectului cultural „ArmenIS – Identități ale trecutului”, a fost marcat printr-o intalnire cu domnul Mihai Chirica, Primar al Municipiului Iași, care a găzduit echipa proiectului în Sala Mare a Primăriei Iași. Domnul Primar a vorbit despre importanţa implicării tineretului în activități de promovare a patrimoniului istoric și cultural. A felicitat tinerii pentru inițiativă și pentru contribuția pe care au adus-o la revigorarea culturală ieseana. Mediatizarea proiectului ce a avut ca scop promovarea culturii armene la Iasi s-a realizat prin intermediul revistelor culturale, dar si prin participarea la numeroase emisiuni TV.

De asemenea, luna decembrie 2017, este dedicata promovarii culturii armene si a conceptului de toleranta etnica in judetul Iasi. Reprezentantii comunitatii armene au participat la diverse activitati culturale la Pașcani si Iasi.

Comunitatea armeana din Iasi sprijina colaborarea intre toate comunitatile etnice din orasul nostru, dar si parteneriatele culturale cu scolile iesene. Multumim comunitatii ucainiene din Iasi, reprezentata de catre domnul Presedinte Victor Hrihorciuc, pentru deschiderea culturala de care a dat dovada in organizarea de activitati culturale comune, ce au devenit mesagerul traiului armonios intre popoarele lumii si dovada vie a faptului ca toleranta etnica si acceptarea valorilor culturale etnice nu au ramas doar la nivel de concept, ci au fost implementate cu mare succes la Iasi.

Ca o concluzie, pentru că  societatea actuala are nevoie de solidaritate si toleranta etnica, este motivul pentru care armenii din Iasi si-au unit eforturile cu scopul de a promova valorile armenesti si de a pastra intactă identitatea armeana, răspunzând astfel provocărilor sociale care frământă intreaga planeta in realizarea unui model multicultural perfect.

 Corespondent U.A.R- Iasi,

 Daria Tănăsucă