Mihai Stepan Cazazian

Cultura armeană a fost promovată la Iași în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei – FIE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMG_2238

 

            Festivalul Internaţional al Educaţiei – FIE  este un proiect cultural – educativ anual, organizat în perioada mai – iunie (spre sfârșitul anului școlar / universitar) de către Primăria Municipiului Iaşi şi Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană, împreună cu universitățile de stat din Iași, Inspectoratul Școlar Județean, instituțiile de cultură de stat sau private, precum și operatori culturali independenți și societatea civilă. Programul FIE este în mod deliberat un mix de evenimente cultural – educative diverse (muzică, expoziții, carte, film, operă, teatru, educație etc.), atât evenimente individuale, cât și festivaluri de sine stătătoare – un adevărat „festival al festivalurilor” – care valorifică atât spațiile convenționale, cât și pe cele alternative și care își propună să fie o manifestare de masă, adresată tuturor ieșenilor, dar și turiștilor români și străini.

Uniunea Armenilor din Romania – Filiala Iasi a participat activ prin proiectul “ Cultura armeană la Iasi” la  manifestarile dedicate  Festivalului Internaţional al Educaţiei – FIE de la Iasi , Editia mai 2015.         

IMG_2249    

In data de 26 mai 2015, orele 17,00 a avut loc la “ Muzeul Unirii”  din Iasi conferinta “ Armenii din Iasi si influenta lor asupra dezvoltarii orasului”, eveniment finalizat cu un “ Recital de poezie armeneasca” . In cadrul evenimentului a conferentiat prof. univ. dr. Gheorghe Iutis de la Catedra de Istorie a Univ. “ A. I. Cuza”  din Iasi, care a incantat auditoriul cu prezentarea ampla despre armenii din Iasi. Recitalul de poezie a avut in centrul atentiei creatii ale indragitului scriitor armean Siamanto si a adunat tineri armeni, dar si tineri romani, de la licele iesene “ Vasile Alecsandri” si “ Mihai Eminescu”.

IMG_2258

 

IMG_2256

Concertul “ Lectia de Jazz” cu Harry Tavitian ce a avut loc pe 27 mai 2015, orele 19,00, pe scena de la Palatul Culturii din Iasi a fost alta activitate a proiectului nostrum si  a adunat admiratori ai talentatului artist atat din Iasi cat si din alte orase. Spectacolul a fost unul interactiv, pe langa celebrele compozitii pe care artistul le-a interpretat, acesta a facut spectatorilor si o introducere in istoria jazzului.

Evenimentele culturale organizate la Iasi au promovat cultura armeana pe scena culturala europeana, si incheiem aceste randuri cu opinia organizatorilor ce au declarat : „ Cultura armenilor și a românilor s-a influențat reciproc în decursul istoriei. Sub deviza “Unitate în diversitate” vrem să arătăm că, deși suntem diferiți, putem conviețui, ne putem respecta reciproc și ne putem păstra identitatea. Tinerii, principalul grup țintă al Festivalului Internațional al Educației vor cunoaște aceste diferențe si vom încerca sa-i educăm în spiritul toleranței și al înțelegerii și acceptării diferențelor care ne despart și ne unesc în același timp” .

Daria Tănășuca