Hasmig Danielian

Cu AGBU prin Erevan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

La sediul Armnews, alaturi de directorul Artak Alexanyan

Înfiinţată în anul 1906, la Cairo, de către Bogos Nubar Pasha, Uniunea Generală Armeană de Binefacere (AGBU engl.) a avut motivaţia principală de a exista ca o asociaţie care să sprijine poporul armean, a cărui supravieţuire, ca minoritate creştină în Imperiul Otoman, era ameninţată. Ulterior, scopul a devenit acela de a facilita interacţiunea armenilor de pretutindeni, de a contribui la dezvoltarea lor intelectuală, economică şi morală.

De-a lungul anilor, AGBU a dezvoltat importante programe de ajutor social, a organizat competiţii sportive, tabere, programe de stagii de practică şi multe altele.

În 2008 a luat fiinţă AGBU Europa, filială ce coordonează şi dezvoltă activităţi pan-europene ale AGBU prin iniţiative majore în domeniul cultural, prin acţiuni de conservare şi valorificare a patrimoniului, învaţare a limbii materne.

În multitudinea activităţilor organizate de AGBU Europa se numără şi programul GORIZ ce a ajuns anul acesta la a patra ediţie, la care am luat parte cu bucurie. Scopul acestui program este de a crea legături între tinerii armeni din Diaspora în vederea abordării unor proiecte internaţionale benefice comunităţilor armeneşti de pretutindeni. Programul se desfăşoară în fiecare an, începand din 2009, pe parcursul a patru zile, în locaţii diferite, iar temele abordate până acum au fost: „A face lobby”(Veneţia, 2009), „Democraţie”(Erevan, 2010), „Tineri implicaţi în Uniunea Europeana”(Bruxelles, 2011).  Întâlnirea de anul acesta a avut loc din nou în Erevan şi a avut ca temă „Comunicarea şi media”.

Seminariile s-au ţinut în incinta Universităţii Americane din Armenia (AUA), iar ca tutori am avut plăcerea să îi avem pe Armen Georgian şi Achren Verdian, jurnalişti şi membri activi ai canalului de televiziune France 24 Internaţional din Paris. Pe lângă seminariile practice, am asistat la prezentarea făcută de Artiom Karadzhyan despre presa armenilor din Ucraina (remarcant numărul mare de publicaţii, ce abordează subiecte diverse) şi la prezentarea făcută de un membru al Fundaţiei Internaţionale „Hrant Dink” din Istanbul (impresionantă munca pe care o depun cei din fundaţie pentru situaţia armenilor din Turcia si nu numai, unul din principalele scopuri fiind aducerea democraţiei în acel spaţiu).

Prima zi s-a deschis cu un mic-dejun internaţional unde participanţii în numar de 21 de persoane, din 10 ţări, au adus produse specifice ţării în care locuiesc, motiv bun de socializare şi interacţiune. Ziua a continuat cu seminarul despre jurnalism, urmând ca ziua următoare să vorbim despre televiziune. Aceasta a doua zi a culminat cu vizita la sediul canalului privat de televiziune ArmNews, un canal tânăr (abia a împlinit un an), dar care deja a adus schimbări importante în televiziunea armeană prin modul imparţial de a aborda temele şi deschiderea spre cadre noi cum ar fi dezbaterile politice în direct, aşa cum ne-a fost împărtăşit de directorul Artak Alexanyan.

În paralel cu acest program s-a desfăşurat cea de-a 87-a Adunare Generala a membrilor AGBU, ceea ce a făcut ca programul să fie mai plin din punct de vedere organizaţional, dar mai ales din punct de vedere informaţional. Am fost invitaţi la serile oficiale ale organizaţiei, dar şi la concertul de gală unde am avut bucuria să ascultăm compoziţii armeneşti diverse: Edward Miryozan, Melik Mavisakalyan, secţiune din „Spartacus” de Aram Haciaturian cu balet, Ara Gevorgyian, Shoushan Petrossian, cântate sau acompaniate de Orchestra Filarmonicii din Armenia, susţinută de AGBU.

În ultima zi s-a organizat o excursie în împrejurimile Erevanului: la Etchmiadzin, unde fiind duminică, am avut ocazia de a participa la Sf. Liturghie, şi apoi la Khor Virap, vestita mănăstire ce se face remarcată în toate peisajele cu Muntele Ararat şi unde Grigore Luminătorul a fost întemniţat timp de 12 ani înainte ca regele Dârtad să accepte creştinismul propovăduit de acesta.

Grupul la Etchmiadzin alaturi de organizatori

Participanţii ediţiilor anterioare au fost în unanimitate de acord că întâlnirea de anul acesta s-a remarcat ca fiind cea mai practică şi totodată că roadele acesteia vor fi vizibile cel mai curând.

Participarea la acest program ne-a facut o deosebită plăcere şi mulţumim pe această cale atât celor de la AGBU, cât şi Uniunii Armenilor din România.

Despre posibilitatea de a participa la acest gen de programe pe termen mai lung sau mai scurt organizate de AGBU, Birthright Armenia sau Ministerul Diasporei vă stăm cu drag la dispoziţie cu informaţii.

     Luiza Tănasie şi Hasmig Danielian.