Edvard Jeamgocian

Cu 100 de ani în urmă în București / Catedrala Armeană în ziua de 24 aprilie 1921

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Acum o sută de ani, de ziua de 24 aprilie a anului 1921, în Catedrala Armeană din București, a avut loc un evenimeni istoric, semnificativ, atât pentru armenii din Bucureștiul, cât și pentru armenii din România. La această dată au ținut discursuri în Catedrală, doi dintre liderii primei Republici Armene: Alexander Khadisian (Prim ministru în perioada 28 mai 1919-5 mai 1920) și Avedis Aharonian (Președinte al Parlamentului în perioada 1 aug. 1919-4 nov. 1920). Ei se aflau în București ca participanți la Congresul secret al Partidului Federației Revoluționare Armene – Tașnagțutiun care se desfășura în acel timp în București. O descriere a acelei zile, publicată în ziarul bucureștean Masis, o datorăm lui Kricor Cealkhușian, președintele Crucii Roșii Armene, scriere care a fost preluată de periodicul Armenia din Marsilia:

În ziua de 24 aprilie biserica noastră avea o înfățișare minunată, de nedescris. Biserica, curtea ei, era arhiplină cu tot felul dc oameni, tineri, bătrâni, bărbați, femei, o aglomerație cum de mult nu văzuse biserica. Veniseră oameni din toată țara să-i asculte pe marii noștrii oratori, Alexander Khadisian și Avedis Aharonian. Cei doi oratori au vorbit despre starea de lucruri din Patrie, au descris situația prezentă din Armenia, pe care o considerau temporară (pe 2 decembrie 1920 Armenia fusese ocupată de Armata a XI-a Sovietică). Vorbitorii și-au arătat convingerea că viitorul va fi luminos, nici unul din ei nu avea vre-un dubiu că în scurt timp Armenia va deveni din nou Liberă, Independentă, Unită (Ազատ Անկախ Միացյալ Հայաստան). Discursurile celor doi au înviorat suflete celor prezenți, întunecate de situația tristă din Patrie, le-au insuflat încredere că Armenie Liberă va deveni realitate. Și totuși, se putea citi pe fețele lor lipsa de entuziasm, acel entuziasm care până nu de mult domnea în inimile tuturor armenilor. Speranța rămăsese, dar situația de acum era sumbră, deprimantă, întunecată, era ca și cum ne înecam în sângele nevinovat al martirilor noștri … Cu toate acestea, încrederea în viitor exista, ceea ce era lucrul cel mai important … dar trebuie să așteptăm, trebuie să avem răbdare.

          În biserică se puteau remarca: Preotul Nerses Keropian și Arhimandrit Husik Zohrabian, nou numit conducător al Eparhiei și lideri al comunității, Harutiun Khntirian, Khaciadur Vosdanighian, frații Kevork și Armenag Manissalian, frații Armenag și Hagop Baraghian, Aram Acterian, Simon Kehaian, Vartan Mestugean, Mâgârdici Bodurian, Andon Tulbentcian, Grigore Trancu-Iași.

          Cuvântările liderilor armeni au entuziasmat și înflăcărat publicul, vorbele lor au fost atât de puternice încât au declanșat, ad hoc, o puternică colectă de bani în favoarea Guvernuliu Armean în exil.

Succesul colectei a fost atât de mare că a făcut ca Aharonian să declare:

          Կեցցէ՛ Պուքրէշի հայութիւն, կրնանք ապահով ըլլալ որ հայրենիքը փրկեցիք …

          Să trăiți armenii din București! puteți fi siguri că a-ți salvat Patria …

***

          Să menționăm că anul 1921 a fost anul când Catolicosul Kevork al V-lea Surenianț a emis Gontag Patriarhal care declara ziua de 11/24 aprile Zi națională de doliu în memoria nenumăraților noștri înaintași, martirizați în timpul Războiului Mondial. Enciclica Catolicosală declara ziua de 11/24 Aprilie:

Տօն Ազգային, յիշատակ բիւրաւոր Նախատակացն մերոց, յընթացս համաշխարհային պատերազմին

          Începând din acel an, 1921, Biserica Armenă din întrega lume organiza în fiecare an, pe data de 24 aprilie, slujbă de parastas în memoria martirilor Genocidului.

Edvard Jeamgocian

REFERINȚE

* * *  Armenia, ziar național, politic, de comerț, etc (M. Portoukalian, Marseille), Anul XXXVII, nr. 43, 25 mai 1921

* * *  Arevelian Mamul (Արեւելեան Մամուլ, Presa orientului), ziar cotidian național și politic, Izmir, anul XLII nr. 2545, 11 mai 1921

* * *  Arev-Soarele, Organ al Intereselor Naționale (Արեւ, Ազգային Շահէրու Օրկան), Alexandria, Egipt, Anul VII, nr. 11 (922), 30 mai 1921

* * *  Djagadamard (Ճակատամարտ, Frontul de luptă) ziar cotidian, Constantinopole, Anul XI, nr. 915, 18 nov, 1921.