Redactor

CRONICĂ DE FILM | Despre debutul în film al unei tinere armence și noile tendințe la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cel mai râvnit eveniment al Berlinalei la care am participat împreună cu cei 500 invitați, pe 22 februarie, s-a ținut în incinta Landului Baden-Württemberg în apropiere de Potsdamer Platz. Conform precizărilor lui Carl Bergengruen, CEO la fondul regional MFG, este vorba de decernarea anuală a premiului Thomas Strittmatter în cadrul Berlinalei în memoria scenaristului și autorului Thomas Strittmatter. Acest premiu decernat de 25 de an, sărbătorit cu un imens tort, este în valoare de 20.000 de EUR, o sumă record în Germania pentru cel mai bun scenariu. Din cele 50 de scenarii pe care fondul regional le-a primit, juriul a nominalizat trei. În cursă au fost echipa Stefanie Ren și Franziska Hoenisch cu proiectul „Babette“, iar Franz Böhm, Samuel Gheist și Suli Khurban cu „Keep Her Quiet“. Al treilea scenariu „The Doctor Says I’ll Be Alright But I’m Feelin Blue“ prezentat de Mascha Schilinski și Louise Peter a câștigat  premiul Thomas Strittmatter 2023. Decernarea premiilor a fost moderată de criticul de film Knut Elstermann, un foarte bun cunoscător al industriei de film și un excelent moderator pentru care am avut plăcerea să lucrez ca translator în trecut, doarece câștigătorii „Urșilor” sunt invitați la emisiunea lui Knut Elstermann, transmisă de Radio Berlin-Brandenburg în direct. Premiul a fost înmânat de Ministrul de Stat, Arne Braun iar câștigătoarele trofeului, scenaristele Mascha Schilinski și Louise Peter au mulțumit atât întregii lor echipe cât și MFG-ul pentru finanțare.

alături de Milena Aboyan

Printre filmele care au fost finanțate de fondul regional MFG se număra și “Elaha” în regia armencei Milena Aboyan. În filmul său de debut, absolventa Academiei de Film din Ludwigsburg, ne prezintă o lume mai puțin cunoscută în Germania, o lume paralelă în mediul imigranților kurzi-irakieni. Milena care co-semnează și scenariul este născută în Armenia, aparținănd minoritații yazidiților. „Elaha” a fost prezentat la Berlinale în secțiunea „Perspektive Deutsches Kino” consacrată/rezervată tinerilor cineaști germani. Premiera a fost sărbătorita cu entuziasm de public. Este vorba de povestea lui Elaha (interpretată convingător de actrița Layla Bayan) o tânără kurdă din Irak care încearcă să se sustragă presiunii sociale din mediul său punând sub semnul întrebării tradițiile comunității din care face parte și mama sa (interpretată emoționant de scenarista realizatoare turcă Derya Durmaz.)

Criticii de film au făcut declaraţii similare; Michael Meyns a scris în cotidianul german Taz Berlin: „Elaha” a fost „unul dintre cele mai impresionante filme din secțiunea „Deutsche Perspektive” a acestui an, cu personaje autentice și dialoguri bine punctate, menite să susțină acțiunea și, mai presus de toate, o viziune diferențiată asupra subiectului său”.

Tot pe 22 februarie, oarecum paralel cu acest eveniment la care am cunoscut-o pe Milena Aboyan, în incinta Landului Hessen„Asociația Regie” a organizat o dezbatere intitulată „Regie Jetzt!”: un apel la adresa politicienilor pentru clarificarea drepturilor regizorilor, licențelor etc. și prezentarea cerințelor regizorilor germani (https://www.regieverband.de/node/813). Respectul față de regizori de oricare origine si orientare, respectul diversității a fost menționat de nenumărate ori.

Care au fost temele acestei Berlinale? Pe lângă diversitate, topicele au ținut de incluziune și sustenabilitate. La Târgul Internațional European Film Market Berlin, în perioada 16-22 februarie 2023, au fost promovate țările baltice, iar pe 21 februarie, nordul Germaniei împreună cu țările baltice au prezentat recentele proiecte cinematografice în cadrul recepției BALTIC MOTION care a avut loc în incinta Landului Schleswig-Holstein. ANKE SPOORENDONK, Ministrul Justiției, Europei și Culturii din Landul Schleswig-Holstein și MARIA KÖPF, CEO la FFHSH Filmförderung/Centrul de promovare a filmelor Hamburg Schleswig-Holstein au făcut reclama pentru nordul Germaniei ca shooting location, după care   ARNE SOMMER, directorul Filmwerkstatt Kiel a prezentat diverse documentare din cadrul “Screen Talent Europe Doc Camps” .

Pe 23 februarie am fost invitată de Filmtonfrauen e.V. (asociația femeilor care lucrează ca sound designeri) în cooperare cu Academia Germana de Film la o dezbatere urmată de networking la Cinemateca de la Potsdamer Platz.

Trei seriale germane au fost prezentate. Printre ele se numără și serialul german „Der Schwarm“ la care elvețianca Noemie Hampel a lucrat ca Head of Sounddesign. Acest serial german concura alături de serialul românesc de spionaj Spy/Master, produs de HBO România în noua secțiune dedicată serialelor la Berlinale. Spy/Master, este un serial de 6 episoade,  acţiunea fiind plasată în România şi Germania anului 1978. Spy/Master are toate şansele să atragă multă atenţie, doarece îi readuce la viaţă pe Elena şi Nicolae Ceauşescu. Conform sinopsisului, acţiunea din Spy/Master este plasată la apogeul Războiului Rece şi prezintă o săptămână din viaţa lui Victor Godeanu (interpretat de Alec Secăreanu) mâna dreaptă a lui Nicolae Ceauşescu (interpretat de Claudiu Bleonţ) şi cel mai important consilier al acestuia. Totuşi, Godeanu are un secret: este agent dublu şi trebuie să fugă din România înainte ca acoperirea lui să fie compromisă. Având doar o şansă pentru a rămâne în viaţă, el se foloseşte de o călătorie diplomatică în Germania pentru a fugi în Statele Unite ale Americii.

Campari, noul partener al Berlinalei oferă precum la Veneția și Cannes un spendid lounge pentru VIP, sponsorii festivalului și vedete. Situat ideal la hotelul Hyatt, chiar lângă sala conferințelor de presă și cu o fereastră care permite observarea vedetelor la photo call, acesta este locul ideal de a-i întâlni pe cineaștii câștigătorii după decernarea premiilor. Aici l-am cunoscut pe producătorul rus Kirill Krasovski stabilit la Berlin (unul dintre puținii ruși prezenți la Berlin), soția sa și întrega echipă a filmului “Music” în regia Angelei Shanelec, singura care lipsea – fiind bolnavă – la decernarea premiilor pe 25 februarie.

Kirill Krasovski primind Ursul de Argint de la Radu Jude

Kirill tocmai venea de pe scena Berlinale Palast după ce acceptase Ursul de Argint de la Radu Jude, membru al juriului competiției oficiale, prezidată de Kirsten Stewart. Cu vederea spre covorul roșu și Berlinale Palast acest lounge a fost locul oportun pentru a privi sosirea juriului și vedetelor, inclusiv etalarea toaletelor pe covorul roșu. Tot de aici am urmărit în transmisie directă și toastând cu un Campari Spritz decernarea premiilor. Am fost oarecum surprinsă să constat că o fetiță de 8 ani, Sofia Otera este răsplătită cu Ursul de Argint pentru cea mai bună performanță artistică într-un rol principal la o vârstă atât de fragedă, un premiu care de altfel nu se mai acordă în cele doua categorii: feminină și masculină. O Berlinale din care nu a lipsit Zelenski, nu doar în transmisie directă ca la Cannes și Veneția ci în rolul principal în filmul documentar “Superpower” în co-regia lui Sean Penn. O Berlinale din care nu au lipsit vedetele, cu o Cate Blanchett omniprezentă care promova noul său film “Tár” alături de renumita actriță germană Nina Hoss, film a cărui acțiune are loc și la Berlin unde au decurs și filmările dar a cărui premiera avusese loc în mai la Festival de Cannes (sic!). O Berlinale condusă de un duo: italianul cu nume armenesc Carlo Chatrian care este și directorul artistic și Mariette Rissenbeek, care se ocupă de finanțe. O Berlinale care a adus în centrul atenției situația femeile din Iran cu încântătoarea actriță activistă de origine iraniană Golshifteh Farahani, membrul al juriului.

O Berlinale cu filme care poziționează în centrul atenției destinele femeilor iraniene. Dintre acestea face parte și filmul “Între revoluții” al regizorului român Vlad Petri care a a fost distins  cu Premiul FIPRESCI în secțiunea „Forum” a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. „Îi mulțumesc Annei Hoffmann pentru selecționarea filmului la secțiunea “Forum” din Berlinale, întregii echipe de la Forum și producătoarei mele, Monica Lăzurean-Gorgan pentru contribuția sa. Sunt foarte onorat că filmul a fost prezentat la Berlin și recompensat cu premiul FIPRESCI acordat de către criticii de film, mai ales după evenimentele din Iran. Filmul  are ca sursă de inspirație pe mama mea și protestele femeilor din Iran, cărora le dedic premiul. WOMEN, LIFE, FREEDOM!”, a declarat regizorul Vlad Petri la Berlin.

Să ne reauzim cu cronica Berlinale 2024!

Alice KANTERIAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *