Mihai Stepan Cazazian

“Cristofi Cerchez, un vechiu architect din Bucureşti”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 

Vă invităm marţi, 13 noiembrie 2012, începând cu ora 18:00, la sediul Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti, din Str. Ion Ghica 11, la o întâlnire cu Cristofi Cerchez, un vechiu architect din Bucureşti. Asociaţia Art Conservation Support va lansa primul volum din Colecţia Monografii, cartea dedicată arhitectului şi inginerului român de origine armeană, Hristea ”Cristofi” Cerchez, autor drd. Oana Marinache, Editura ACS, 2012.

Proiectul editorial a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Arhitecţilor din România, din Timbrul arhitecturii, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România. Cartea urmăreşte să restabilească locul binemeritat al arhitectului Cristofi Cerchez în istoria Bucureştiului şi istoria arhitecturii româneşti. Din punctul de vedere al lucrărilor proiectate, este o primă încercare de a pune laolaltă toate sursele de informaţii, documente, planuri existente în acest moment. Cea de-a doua perspectivă a lucrării se doreşte una teoretică, de identificare a viziunii arhitectului asupra artei şi arhitecturii ”rumâneşti”, de evidenţiere a surselor de inspiraţie ce au stat la baza unui patrimoniu arhitectural cuprins în mai bine de 45 de ani.

Cu această ocazie, avem onoarea de a-i avea alături de noi, pentru lansarea lucrării, pe Excelenţa Sa, domnul dr. Jiří Šitler – Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Cehe în România; dr. Simona Conduraţeanu – nepoata arhitectului; dr. Cezara Mucenic, istoric de artă; dr. arh. Ruxandra Nemţeanu.

Arhitectul Cristofi Cerchez este pe nedrept uitat astăzi. A rămas în amintirea protipendadei bucureştene ce se plimba la Șosea cu trăsurile pentru a asculta clopoţeii vilei dr. Nicolae Minovici, realizată de el în 1905.

Vă aşteptăm să vă bucuraţi alături de echipa proiectului şi de invitaţii săi de prezentarea acestui volum în acorduri muzicale compuse de arh. Cristofi Cerchez şi fratele sau, Nicolae Cerchez.

Vă rugăm să confirmaţi participarea dumneavoastră la numărul de telefon 0724 680 813 – Oana Marinache, 0785 263 789 – Anca Dina sau pe email, la adresa office@acs.org.ro, cel târziu până luni, 12 noiembrie 2012, ora 14,00.

Anca Dina,

Art Conservation Support

 

 

 

Despre Oana Marinache

 

Autoarea cărţii, Oana Marinache, este istoric de artă licenţiat al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi.

A scris şi publicat mai multe articole de istoria artei şi a arhitecturii, tipărite sau apărute în medii online.

Calităţile sale de cercetător atent şi dedicat studiului surselor scrise şi al activităţilor de teren, abilităţile de sinteză şi punere în pagină a informaţiilor culese, recomandările profesorilor şi colegilor constituie o garanţie a calităţii acestei lucrări.