Cristina din România şi Armen din Franţa şi-au găsit fericirea în Karabagh
O nuntă deosebită a avut loc în Shushi, Karabagh, atunci când Olivier Rakejian din Franţa şi Cristina Manian din România au decis să-şi unească destinele prin căsătorie şi să locuiască în Karabagh. Olivier, cunoscut mai bine ca Armen în Karabagh, a invitat la nuntă toţi prietenii pe care şi i-a făcut în cei cinci ani de când locuieşte acolo.
Cuplul nu a ales ţinute tradiţionale pentru nuntă – rochie albă pentru mireasă şi costum pentru mire. La ceremonie însă, cei doi au purtat costume tradiţionale armeneşti. Dar nu acest lucru este interesant cu privire la nunta lor, ci faptul că doi oameni din ţări îndepărtate care nici măcar nu au graniţă cu Karabaghul sau cu Armenia şi-au găsit fericirea acolo.
Armen, 32 de ani, a întâlnit-o pe Cristina pe Facebook. Cristina este o armeancă din România, care şi-a dorit foarte mult să meargă în Karabagh, şi după prima sa vizită a decis să rămână acolo. Acum, împreună cu Armen, ea încearcă să înfiinţeze un mic centru de informare pentru turişti şi pentru cei care doresc să investească în Shushi, un oraş aflat la câţiva zeci de kilometri sud faţă de capitala Stepanakert.
„Oamenii din diaspora visează să trăiască în Shushi. Aşa că acum eu trăiesc un vis,” spune Armen care s-a născut la Marsilia în Franţa. În 2000 el s-a mutat la Paris unde a aflat pentru prima data de rădăcinile familiei sale şi s-a implicat în activităţile culturale şi caritabile ale comunităţii armeneşti. El a studiat dreptul la Institutul Naţional al Limbilor şi Civilizaţiilor Orientale din Paris (INALCO).
A venit în Shushi în 2004. La început şi-a deschis o agenţie de turism care avea şi un departament de imobiliare. Dar afacerea nu a fost una de succes, din cauza situaţiei politice complicate din Karabagh unde riscurile atunci când vine vorba de investiţii sunt foarte mari. Foarte puţini reuşesc să lucreze acolo conform regulilor care se aplica pentru pieţele obişnuite – în micul „cerc de afaceri” din Karabagh lucrurile au fost împărţite de mult şi este greu acum pentru noii veniţi să-şi găsească un loc.
Dar Armen nu şi-a pierdut speranţa. El şi-a încercat norocul în domenii care nu au fost încă monopolizate. El a creat un site http://www.shoushi.nk.am care oferă informaţii necesare celor care doresc să viziteze Karabaghul. În prezent, Armen încearcă să pună bazele unei organizaţii numite „Aghavni” (sau „ Porumbelul”) care va avea trei obiective: să ofere informaţii investitorilor străini, să atragă fonduri caritabile şi să stabilească legături culturale cu restul lumii. De asemenea, Armen scrie articole pentru revista Les Nouvelles d’Armenie, din Franţa.
Recent el a organizat în Karabagh o expoziţie de pictură cu operele artistului francez Dominique Landucci. Acum se ocupă de organizarea unei expoziţii de fotografie cu imagini ale artefactelor antice din Peştera Azokh, care va avea loc într-unul din muzeele din Franţa.
Dar cea mai mare realizare a sa este familia pe care şi-a întemeiat-o în Karabagh. Aceasta este cea de-a doua familia din diaspora care şi-a găsit fericirea în Karabagh. „Pionierii” au fost Armond Tahmuzian din Iran şi Artemis Grigorian din Australia. În prezent ei au două fiice. Armenii din diaspora însă, preferă de obicei să se căsătorească cu fete din Karabagh pe care le duc apoi la ei în ţară.
Nu numai prietenii lor din Shushi i-au felicitat pe Armen şi pe Cristina cu ocazia nunţii lor, ci şi cei de pe reţelele de socializare de pe internet. Printre aceştia, sunt şi câţiva care au răspuns la invitaţia lui Armen şi au vizitat Karabaghul cel puţin o data. Mulţi dintre ei au locuit în apartamentul mic al lui Armen ale cărui uşi au rămas deschise pentru vizitatori chiar şi după venirea Cristinei.
http://armenianow.com/karabakh/24195/armenian_diaspora_karabakh_marriage
“Cuplul a ales ?inute tradi?ionale pentru nunt? – rochie alb? pentru mireas? ?i costum pentru mire.” => “Cuplul NU a ales ?inute tradi?ionale pentru nunt? – rochie alb? pentru mireas? ?i costum pentru mire”.
site-ul este http://www.shoushi.nk.am 🙂
Am facut corecturile cerute. Multumim pentru observatie.
Va multumesc pentru promptitudine…
Felicitari! Salutari de la Cluj!
Multumim 🙂