Redactor

Cristian UNTEANU / Biserica discretă sau Biserica îngenuncheată?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

646x404

Joi, un nou episod în confruntarea diplomatică între Berlin şi Ankara: Bundestagul a adoptat o rezoluţie de condamnare a Preşedintelui Erdogan după ce acesta insultase deputaţii germani de origine turcă, în urma votului în favoarea documentului care recunoaşte genocidul împotriva armenilor. Dar nici Erdogan nu stă degeaba şi, veţi vedea, are de partea sa aliaţi de marcă, cel puţin neaşteptaţi.

Am primit un document interesant care circulă acum şi prin diverse medii diplomatice din Bruxelles şi din instituţiile europene. Un document nu numai interesant, ci de-a dreptul stupefiant şi poate îngrijorător.

Este vorba despre o scrisoare adresată Preşedintelui Erdogan de către Arhiepiscopul Aram Atesian, Vicarul General al Patriarhatului armean din Constantinopole. Este poziţia oficială a liderului spiritualităţii armene şi, din cauza poziţiei simbolice deosebite pe care o are personajul respectiv în sânul bisericii armene pe plan mondial, documentul poate fi interpretat drept reflectarea poziţiei întregului cler armean. Aşa să fie oare?

Ceea ce spune Arhiepiscopul Aram Atesian este pur şi simplu ceea ce nu îndrăznise să afirme nici măcar Erdogan însuşi: rezoluţia din Bundestag este „un abuz la adresa naţiunii armene din partea forţelor imperialiste“.

Mai mult, liderul bisericii armene îl asigură pe Preşedintele Erdogan că decizia luată de Bundestag „privind evenimentele petrecute în timpurile tragice ale Primului Război Mondial a produs regrete în cadrul naţiunii noastre. Ca societate armeano-turcă, adresăm regretele noastre înaltului dvs birou ca o expresie a sentimentelor noastre sincere şi din tot sufletul… Este inacceptabil ca un parlament format pe baza voturilor cetăţenilor germani şi care are datoria de a stabili legi pentru pace, prosperitate şi securitate pentru naţiunea lor, îşi exprimă opiniile, chiar dacă nu are dreptul să facă acest lucru. Este inacceptabil ca acest parlament să legalizeze o decizie în numele întregii naţiuni germane şi să se considere drept judecător… Această rezoluţie şi altele asemănătoare ne-au lovit profund. Din nefericire, durerea istorică a naţiunii armene este considerată drept un mijloc de a acuza şi pedepsi statul şi naţiunea turcă. Şi din cauza acestei mentalităţi urâte, sub şi supra-identităţile armenilor turci sunt afectate. Cei care doresc să vadă adevărul pot realiza cum naţiunea armeană a fost abuzată de puterile imperialiste”.
Citește  mai mult pe http://adevarul.ro