Mihai Stepan Cazazian

CRIMEEA / Mănăstirea armeană Surp Nikoghaïos (Sfântul Nicolae) din Ievpatoria a fost redată armenilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Autoritățile din Crimeea au retrocedat Bisericii Armene, mănăstirea armeană Surp Nikoghaïos (Sfântul Nicolae) din Ievpatoria ( oraș situat în apropiere de vârful de sud al Crimeii), care a fost folosită, după al Doilea Război Mondial ca depozit și apoi ca așezământ pentru îngrijirea persoanelor în vârstă și cu handicap.

Mănăstirea Surp Nikoghaïos și școala au fost retrocedate Diocezei Noului Nahicevan și Rusiei informează site-ul armeniasputnik.am. Potrivit celor declarate de Anahit Israelyan, responsabil al asociației „Biserica Surp Nikoghaïos” autoritățile ruse din Crimeea au restituit acest patrimoniu religios și cultural armenesc din dorința de a face dreptate.

Mănăstirea se află pe una dintre cele mai frumoase artere din orasul Ievpatoria, care are 130.000 de locuitori si este unul dintre cele mai mari orase din Crimeea. A fost construită, în 1817, pe ruinele unei vechi mănăstiri armenești care a ars în 1704 și a fost finanțată de armeni din diaspora. Din cauza costurilor ridicate și a finanțărilor dificile, mănăstirea armeană a fost inaugurată în 1830 după terminarea lucrărilor. Crimeea a numărat o importantă comunitate armeană, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea iar cel mai important reprezentant al ei a fost pictorul Hovhannes (Ivan) Aivazovski.

Krikor Amirzayan , după armenews.com