Redactor

Creşterea economică a Regiunii Mării Negre, determinată de redeschiderea graniţei dintre Turcia şi Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Redeschiderea graniţei dintre Turcia şi Armenia va aduce numai beneficii mediului de afaceri şi cetăţenilor din întreaga regiune, a declarat Andrey Kondakov, directorul Băncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Today’s Zaman.
„Vom sprijini orice iniţiativă ce va determina creşterea interacţiunii mediului de afaceri din regiunea Mării Negre, iar redeschiderea graniţelor cu Erevan este una din cele mai importante iniţiative. Deschiderea graniţelor va determina dezvoltarea infrastructurii în regiune, creşterea oportunităţilor mediului de afaceri şi implicit a economiei”, a precizat acesta.
Turcia a închis graniţa cu Armenia în 1993, fiind solidară cu Azerbaidjan, după ce armata Armeniei a ocupat 20% din teritoriul azer (în 1992).
Reprezentantul băncii a menţionat că Turcia ar putea să demareze iniţiativa, ceea ce va duce la o mai bună integrare a economiilor din regiune. „În cadrul schimburilor comerciale din regiunea Mării Negre, Turcia deţine cea mai mare ponderea activităţilor comerciale. În 2009-2010 comerţul Turciei în regiune a înregistrat creşteri de 422%, zonă importantă pentru acest stat, deoarece la nivelul comerţului extern, tot în această perioadă, Turcia a avut creşteri de 256%”, a precizat Kodakov.
În acest context, guvernele din regiune trebuie să se implice în stimularea schimburilor comerciale şi a investiţiilor în regiune.
Sursa: www.todayszaman.com