CREDINȚĂ / Vinerea Mare
Crucificarea Domnului și Înmormântarea Sa
În ziua de vineri sunt cinstite Chinurile, Crucificarea Domnului și Înmormântarea Sa. Slujbele de peste zi sunt cele ale Patimilor Domnului, ale Crucificării și Prohodul, înconjurarea Bisericii cu Mormântul și citirea Evangheliilor înmormântării (Matei 27:57-61, Marcu 17 42-47, Luca 23 50-56, Ioan 19:38-42) și pecetluirii mormântului (Matei 17:62-66). Iosif din Arimateea îl coboară cu mâna lui pe Hristos de pe cruce (Matei 27:57-60), îl înfășoară în giulgiu și îl depune într-o grotă săpată în stâncă pe care o închide cu o piatră mare. Deoarece era zi e odihnă, ucenicii săi s-au îndepărtat de mormânt cu gândul de a reveni a doua zi pentru a tămâia și unge cu mir trupul lui Iisus. „Şi ziua aceea era vineri, şi se lumina spre sâmbătă” (Luca 23:54). Iisus învie a treia zi așa cum profețise despre El însuși (Matei 20:19). Iisus depus în mormânt, coboară cu sufletul în iad stricându-l dăruind mântuire sufletelor celor drepți așa cum ne spune învățătura bisericii.
Este ziua în care se pomeneşte arestarea, răstignirea, moartea şi îngroparea lui Hristos. Prin răstignirea şi moartea lui Iisus se adeveresc şi dau de veste toate proorocirile din Vechiul Testament despre, venirea lui Mesia, Apostolatul Lui la lucrarea de Mântuire. În Vinerea Mare nu se face Liturghie, deoarece însuşi Isus s-a Jertfit . Se citesc dimineaţa pasaje din Evanghelii, în care sunt prezentate ultimele ore din viaţa lui Hristos pe pământ: trădarea, arestarea, lepădarea Lui Petru, aducerea în faţa lui Pilat, condamnarea la moarte, chinurile , batjocura, răstignirea pe Golgota, eclipsa de Soare, moartea şi îngroparea. Seara se săvârşeşte un ritual de înmormântare. Se ornează Mormântul simbolic a lui Hristos cu flori, şi acompaniat cu psalmii şi tămâiere, se depune în biserică. În faţa mormântului, în genunchi se cântă Sfântul Dumnezeu, care se atribuie lui Iosif Arimatianul, fiind primul ce l-a cântat, când L-au coborât pe Hristos de pe cruce.
Pregătirea simbolică a mormântului lui Hristos
În Vinerea mare împreună cu enoriaşii, din flori şi lăstari verzi se împodobeşte simbolic mormântul lui Iisus, care de vineri dimineaţă până sămbâtă la aproape de amiază este depus în biserică. În mormânt se pune o cruce sfinţita şi miruită învăluită în pânză albă, întruchipându-l pe Iisus, iar pe Mormânt ard două lumănâri simbolizindu-i pe Îngeri. Cu trei ore înainte de Liturghia de Sâmbăta mare, slujitorii bisericii desfac mormântul şi se impart florile şi vlăstarii enoriaşilor.
În viaţa oamenilor mormântul este simbolul morţii, care umple inima omului cu spaimă . Acea spaimă şi nelinişte se inteţeşte mai mult la persoanele care nu cred în viaţa de apoi. În consecinţă în zilele de răstignire şi înmormântare a Domnului Iisus Hristos, întrebuinţând acel simbol al mormântului, el este chemat să împrăştie spaima, neliniştea din suflet şi să întărească credinţa în viaţa de apoi. Acel mormânt nu este un dâmb de pământ, sau din piatră, ci un buchet multicolor de flori. El nu vesteşte pierire, moarte, ci altă viaţă, veşnicie şi fericire.
În consecinţă când omul vede acel mormânt, imediat îşi aduce aminte de vorbele apostolului:„ Moartea a fost biruită. Unde este moarte, Biruinţa ta?, unde este mormântul? Unde este muşcătura ta?“
Prezenţa simbolică a mormântului lui Isus în Sâptămâna Mare este simbolul luminii, Învierii, a vieţii şi a nemuririi.
Florile şi lăstarii sugerează bucurie, fericire, totodată sunt calităţi semnificând respect, dăruire, credinţă, speranţă şi iubire care-l descriu pe fiecare creştin adevărat.
Creştinului botezat îi înfloresc în suflet virtuţi, credinţa şi speranţa, care sunt bazele tuturor virtuţilor. Deci este necesar să fim mereu nemuritori în virtuţile noastre, ca să nu se vestejască floarea din sufletul –grădină, să nu îşi piardă mireasma, pentru ca trupul mormânt viu al spiritului, să nu devină un sicriu. Cum mormântul Domnului este împletit cu flori multicolore, aşa şi creştinul este obligat să se împodobească cu multe virtuţi , să realizeze multe fapte bune, binefaceri.
Biroul de presă al Arhiepiscopei Armene din România