Arhiepiscopia Armeana

CREDINȚĂ | Slujbele specifice Postului Mare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Din 27 februarie în Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană din România începe Postul de 40 de zille, care este cel mai lung, de aceea se numește Postul Mare. Perioada de patruzeci de zile a postului simbolizează postirea Domnului nostru Iisus Hristos în deșert. Scopul Postului Mare este pregătirea enoriașilor pentru a primi sfânta împărtășanie cu o mai mare demnitate și a se apropia de sfânta Inviere cu o și mai mare bucurie.

Încă de la începuturile istoriei sale Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană a arătat credincioșilor cum trebuie să se roage și ce cuvânt de slavă și de mulțumire să înalțe  către Cel Atotputernic în fiecare ceas al zilei și al nopții. A rânduit de-a lungul secolelor șirul slujbelor, a ceasurilor de rugăciune, cu toată frumusețea și complexitatea lor, toate adunate  într-o carte, numită Ceaslov, o carte nu doar a slujitorilor bisericii, dar și a tuturor celor care prețuiesc rugăciunea și desăvârșirea morală, căutând spre Împărăția cerurilor și dreptatea lui Dumnezeu. Cuprinsul acestei cărți s-a format din cea mai mare vechime a bisericii creștine, sub pana și sub experiența marilor trăitori pe culmile desăvârșirii  creștine, sfinți părinți ai bisericii creștine primare. Acestor minunate rugăciuni li s-au adăugat de-a lungul vremii altele, cântări, rugăciuni, imnuri, create de către sfinții părinți ai Bisericii Armene care s-au dăruit lui Hristos cu spiritul luminat de Harul Sfântului Duh.

De-a lungul istoriei Bisericii armene găsim adesea numele unor sfinți părinți care au trudit pentru a lăsa urmașilor adevărate lucrări teologice în scopul explicării și interpretării apariției rânduielii acestor slujbe dar și a cuprinsului acestora. Amintim printre aceștia doar câțiva: Stepanos Siuneți, Hovhannes al III lea Oțneți, Khosrov Anțevați, Movses Ierzăngați. Printre cei care au contribuit prin rodul ostenelii lor și al  adâncii trăiri duhovnicești la îmbogățirea tezaurului scris al acestei cărți a slujbelor trebuie să-i amintim pe Grigor Naregați și Nerses Șănorhali, personalități mărețe a istoriei Bisericii noastre.

Pe toată perioada postului mare, în fiecare din zilele de miercuri și vineri, în Catedrala Arhiepiscopală din București se vor oficia următoarele slujbe:

  • Utrenia (Arevacal – slujba răsăritului soarelui). Slujba este specifică Bisericii Armene și a fost rânduită de Catolicosul Iezăr I Parajnagherdți (sec.VII), fiind apoi îmbogățită cu minunatele cântări ale Sf. Nerses Șănorhali (sec.XII).
  • Vecernia (Ghaghaghagan iev Hangăstean).

Adresăm tuturor credincioșilor invitația de a participa la slujbele menționate în Catedrala Arhiepiscopală Sf. Mihail și Gavriil din București în fiecare miercuri si vineri, la 10:30 dimineața și 16:00 după amiaza.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *