Szekely Csaba

CREDINȚĂ / Slujbe în rit armenesc în Catedrala Armeană din Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Începând cu acest an, în ultima duminică a lunii,  slujbele   în Catedrala  Armeană din centrul oraşului Gherla vor fi  oficiate în rit armenesc.

Este o noutate în frumosul lăcaş de cult din municipiul Gherla, unde şi până acum au fost oficiate unele slujbe armeneşti, dar nu regulat. De astă dată creştinii gherleni au ocazia să asiste la Sfânta Liturghie armenească, aşa cum s-a întâmplat şi duminică, 26 ianuarie 2020, când un  număr mare de armeni şi romano-catolici au participat la slujba oficiată de preotul Küsmödi Attila, care la sfârşit a anunţat programul următoarelor întâlniri. La intrare în biserică, pe bănci fiecare creştin a avut în faţă un pliant cu desfăşurătorul slujbei armeneşti, în care au avut la dispoziţie şi textul cântecelor şi a rugăciunilor, o iniţiativă care a uşurat mult   buna derulare a Sfintei Liturghii. În  cadrul slujbei a cântat corul  condus de Molnár Árpád, care  a interpretat toate piesele religioase în limba armeană, contribuind astfel la crearea unei atmosfere sărbătoreşti de înaltă spiritualitate, fiind respectate canoanele şi tradiţiile liturgice armeneşti.   Au fost  momente duhovniceşti deosebite, comunitatea armenească din vechiul Armenopolis bucurându-se de iniţiativa luată de preotul lăcaşului de cult, considerat  ca una din cele mai mari biserici armeneşti din Europa, având numeroase obiecte de mare valoare materială şi spirituală.

În data de 22 februarie 2020 o numeroasă delegaţie a armenilor şi romano-catolicilor din Gherla va fi prezentă la Alba Iulia la sfinţirea şi înscăunarea noului episcop Msgr. Dr. Kovács Gergely, un moment istoric în viaţa creştinilor din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.  

  Szekely  Csaba