Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / SLUJBE în POSTUL PAȘTELUI în Catedrala Arhiepiscopală din București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Încă de la începuturile istoriei sale Biserica Apostolică Ortodoxa Armeană a arătat credincioșilor cum trebuie să se roage și ce cuvânt de slavă și de mulțumire să înalțe  către Cel Atotputernic în fiecare ceas al zilei și al nopții. A rânduit de-a lungul secolelor șirul slujbelor, a ceasurilor de rugăciune, cu toată frumusețea și complexitatea lor, toate adunate  într-o carte, numită Ceaslov (carte a ceasurilor,a slujbelor), o carte nu doar a slujitorilor bisericii dar și a tuturor celor care prețuiesc rugăciunea și desăvârșirea morală, căutând spre Împărăția cerurilor și dreptatea lui Dumnezeu. Cuprinsul acestei cărți s-a format din cea mai mare vechime a bisericii creștine, sub pana și sub experiența marilor trăitori pe culmile desăvârșirii  creștine, sfinți părinți ai bisericii creștine primare. Acestor minunate rugăciuni li s-au adăugat de-a lungul vremii altele, cântări, rugăciuni, imnuri, create de către sfinții părinți ai Bisericii Armene care s-au dăruit lui Hristos cu spiritul luminat de Harul Sfântului Duh.

De-a lungul istoriei Bisericii armene găsim adesea numele unor sfinți părinți care au trudit pentru a lăsa urmașilor adevărate lucrări teologice în scopul explicării și interpretării apariției rânduielii acestor slujbe dar și a cuprinsului acestora. Amintim printre aceștia doar câțiva: Stepanos Siuneți, Hovhanes al III lea Oțneți, Khosrov Anțevați, Movses Yerzăngați. Printre cei care au contribuit prin rodul ostenelii lor și al  adâncii trăiri duhovnicești la îmbogățirea tezaurului scris al acestei cărți a slujbelor trebuie să-i amintim pe Grigor Naregați și Nerses Șnorhali, personalități mărețe a istoriei Bisericii noastre.

Incepand cu data de 27 februarie anul curent in Biserica Apostolica Ortodoxa Armeana a inceput Postul de 40 de zile, care este cel mai lung, de aceea se numeste Postul Mare. Perioada de patruzeci de zile a postului simbolizeaza postirea Domnului nostru Iisus Hristos in desert. Scopul Postului Mare este pregatirea enoriasilor pentru a primi sfanta impartasanie cu o mai mare demnitate si a se apropia de sfanta Inviere cu o si mai mare bucurie.

Cu acest prilej pe toată perioada postului mare, în fiecare din zilele de miercuri și vineri, în Catedrala Arhiepiscopală din București se oficeaza urmatoarele slujbe.

1 – Arevacal, slujba răsăritului soarelui, închinată laudei către Sfântul Duh, simbolizând Învierea lui Hristos (a Soarelui dreptății). Slujba este specifică Bisericii Armene și a fost rânduită de Catolicosul Yezr I Parajnagherdți (sec VII), fiind apoi îmbogățită cu minunatele cântări ale Sf. Nerses Șnorhali (sec XII).

2 – Pavecernița, laudă către Duhul Sfânt, simbolizând coborâreaa în iad și izbăvirea celor morți. Se săvărșește după apusul soarelui.

3 – Ceasul liniștii dinainte de somn, laudă către Dumnezeu Tatăl. Slujba a fost la început o prelungire, un adaos la slujba Pavecerniței, devenind apoi ceas distinct de rugăciune. Se săvârșește înainte de a adormi.

Adresăm tuturor credincioșilor invitația de a participa la slujbele de Arevacal, Pavecernița și Ceasul liniștii dinainte de somn, care se desfășoară în Catedrala Arhiepiscopală din București în fiecare miercuri si vineri, la 10:30 dimineața și 16:00 după amiaza.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România