Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / Slujbe de Crăciun în bisericile din Eparhia Armeană din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Clopotele bisericilor armene din cea mai veche comunitate armeană  de pe teritoriul Europei au răsunat încă o dată  la început de an chemând credincioșii la bucuria  Praznicului Nașterii și Botezului Domnului

Aflând adăpost pe pământul binecuvântat al acestei  țări acum aproape o mie de ani strămoșii noștri au format încă de la început comunități bine închegate,  grupate în jurul lăcașurilor de închinăciune pe care le-au ridicat spre păstrarea credinței părinților lor și pentru dăinuirea  neamului armenesc. Prin Hrisovul Domnitorului Alexandru cel Bun din 1401 a fost recunoscută Episcopia armeană ca formă de organizare pentru numeroasele comunități religioase  grupate în jurul bisericilor. Aducem cu bucurie mărturie  faptul câ și acum, după multe secole, clopotele acestor biserici răsună același glas  chemându-i la rugăciune pe credincioșii armeni, pe toți cei ce doresc a se ruga Domnului cu inimă smerită și profundă evlavie.

La început de an 2019, în ajunul marelui Praznic al Nașterii și Botezului Domnului, mulțimea credincioșilor armeni  ți-au îndreptat pașii spre lăcașurile atât de dragi inimilor lor spre a se ruga, bucura și sărbători împreună.

Sâmbătă, 5 ianuarie,  Slujbele Ajunului Crăciunului au fost săvârșite în  bisericile de pe cuprinsul Eparhiei.

La București în Catedrala Arhiepiscopală Sf. Liturghie a fost oficiată de către PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România, fiind prezenți numeroși credincioși armeni și români. PS Episcop Datev a rostit un pătrunzător cuvânt de învățătură, evocând frumoasa istorisire a evangheliștilor despre Nașterea Domnului Iisus în  locul prorocit de profeți, minune împlinită din voia Domnului, din multa Sa iubire pentru oameni, pentru a deschide calea mântuirii tuturor celor ce vor crede în Hristos. ,,E minunea în fața căreia suntem datori să ne închinăm, în care săă credem și de care nu trebuie să ne temem, căci e minunea ce ne duce spre mântuire. Hristos s-a născut și ni s-a arătat, pentru noi, pentru întreaga omenire! Veniți cu toții să ne închinăm în fața Pruncului Cel Sfânt, să ne rugăm  Celui Care ne iubește atât de mult încât  L-a trimis în lume, jertfă pentru păcatele noastre, lumină pentru izbăvirea noastră de negura în care omenirea s-a cufundat prin neascultare.” ,,Fie ca lumina Praznicului de azi să ne aducă bucurie,pace, armonie, împliniri și tărie de a stărui pe calea bineplăcută Domnului!”

Duminică, 6 ianuarie, PS Episcop Datev a oficiat Sf. Liturghie Arhierească, avându-i coslujitori pe PC Pr Krikor Holca, vicar administrativ al Arhiepiscopiei, PC Pr. Yeznik Torgomyan, PC Diacon Haik Azarian și PC Ipodiacon Vahe Hovakimyan. Au fost prezenți numeroși credincioși, în rândul acestora aflându-se Deputatul Varujan Pambuccian. După oficierea Sf. Liturghii a fost săvărșita tradiționala slujbă de sfințire a apei, spre bună și binecuvântată folosință.

Cei mici au avut și anul acesta bucuria de a-l vedea pe Moș Crăciun, venit cu daruri multe pentru a-i bucura.

La sediul Arhiepiscopiei a avut loc un cocteil în cinstea participanților. În seara aceleiași zile membrii  comunității au participat la agapa organizată cu sprijinul UAR.

Biserica Sf. Maria din Constanța a fost locul de întâlnire al membrilor acestei comunități în seara zilei de 5 ianuarie, la Sf. Liturghie oficiată de parohul bisericii, PC Pr. Oșagan Khaciatryan. La sfârșitul slujbei au fost cântate colinde armenești, iar cei prezenți, mai ales micuții membri ai comunității, s-au bucurat de venirea  lui  Moș Crăciun, cel care și-a încărcat sacul cu daruri  asigurate prin sprijinul sucursalei UAR.

În data de 6 ianuarie la Constanța a avut loc slujba de Bobotează, a fost Sfințită apa și împărțită credincioșilor. Naș al crucii a fost Cristian Dawidian. După slujbă a avut loc petrecerea de Crăciun la Hotel Ibis organizată de UAR Constanța. Trebuie amintit și de Concertul de Crăciun, din data de 4 Ianuarie care a avut loc la Muzeul de Arta, organizat tot de UAR. 

La Pitești membrii comunității religioase au participat sâmbătă, 5 ianuarie, la slujba oficiată de PC Pr. Yeznik Torgomyan în frumoasa biserică ce poartă numele Sf. Ioan Botezătorul.

Pc Pr. Torgom Mandalian, paroh al Parohiei Suceava, a oficiat în zilele de 5 și 6 ianuarie slujbele rânduite în bisericile din Suceava și Botoșani.

PC Protoiereu Avedis Mandalian, Paroh al Parohiei Focșani și vicar general al Arhiepiscopiei, a oficiat în ziua de 5 ianuarie slujbe în  Roman și Bacău, în mijlocul unor comunități armene regăsite și tot mai numeroase, dornice de a-și duce mai departe credința și tradițiile într-un mod organizat  și într-un cadru statutar recunoscut din nou  ca parohii.

În aceeași seară PC Pr. Avedis a revenit la Focșani unde a oficiat slujba ajunului iar duminică, 6 ianuarie a săvârșit Sf. Liturghie și slujba sfințirii apei pentru credincioșii armeni și români prezenți.

Luni, 7 ianuarie, în bisricile de pe cuprinsul Eparhiei au fost oficiate slujbe de pomenire a morților, iar în zilele următoare preoții vor vizita casele enoriașilor, spre plinirea canoanelor și respectarea tradițiiei Bisericii Apostolice Armene.

Dorim tuturor un an nou cu sănătate, Crăciun fericit și zile pline de bucurie și împliniri.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei  Armene  din România